Volledig scherm
Aan de noordzijde van het viaduct aan de Hertog Janstraat in Waalwijk is duidelijk te zien dat de entree vaak is geraakt door vrachtwagens. Aan deze kant is de doorrijhoogte 30 centimeter lager dan aan de stadszijde. © Gert-Jan Buijs/BD

Horrorviaduct Waalwijk niet overal even hoog, maar je moet er niet mee stunten

Alleen al in 2017 reden zestien vrachtwagens zich klem onder het A59-viaduct aan de Hertog Janstraat in Waalwijk. Da's een beetje veel voor louter toeval. Waren die truckers nou zo dom of is dat viaduct gewoon te laag?  Antwoord: wie er met een vrachtwagen hoger dan 3,60 meter onderdoor wil, vraagt om moeilijkheden. 

Als er één ding opvalt aan al die vastgereden gestrande vrachtwagens dan is het dat ze allemaal hun Waterloo vonden aan dezelfde kant van het viaduct; namelijk de noordkant, aan de zijde van het industrieterrein. Geen enkele vrachtwagen, hoe hoog ook, reed zich vast aan de stadskant van de Hertog Janstraat. 

Bananenrepubliek

Quote

De doorrij­hoog­te is inderdaad niet over het gehele viaduct hetzelfde. Dat scheelt dertig centimeter

Maurice van de Graef, Rijkswaterstaat

Hoewel het viaduct daar best een beurt met de hogedrukspuit kan gebruiken is het verder nog puntgaaf. Aan de andere kant daarentegen oogt de onderdoorgang als een viaduct in een afgegleden bananenrepubliek; lakstrepen in alle kleuren van de regenboog, afgebrokkeld beton, stukken ijzer die eruit steken.

De conclusie dat het viaduct aan de ene kant lager is dan aan de andere is juist, geeft Maurice van de Graef van Rijkswaterstaat desgevraagd toe. ,,De doorrijhoogte is inderdaad niet over het gehele viaduct hetzelfde. Dat scheelt dertig centimeter."

Precieze hoogtes tussen wegdek en plafond geeft Van de Graef niet prijs. Er rijden zich al genoeg truckers vast. Hij wil vrachtwagenchauffeurs die wel een gokje durven te wagen niet wijzer maken dan nodig is. ,,Wij garanderen dat je er met een vrachtwagen van 3,60 meter onderdoor kunt." Daarmee zegt hij eigenlijk dat bovenop de voorgeschreven 3,60 meter nog een marge zit.

Te laag viaduct ... het kán

Met alleen de hoogte van een vrachtwagen ben je er overigens nog niet. Ook de lengte speelt een rol. Met een hele lange vrachtwagen kun je toch met de bovenkant het plafond van het viaduct raken, ook al voldoe je aan de maximale hoogte. Maar ook daar is naar gekeken, eind vorig jaar nog, melden de gemeente Waalwijk en Rijkswaterstaat.

Bij TVM, een grote verzekeraar in de transportsector, zijn wel enkele 'slachtoffers' van dit viaduct voorbij gekomen, bevestigt een woordvoerder. Uit privacy-overwegingen, en omdat deze zaken nog in behandeling zijn, wil hij daar niks over zeggen. Dat een viaduct te laag kan zijn blijkt in de praktijk toch wel voor te komen, bij TVM hebben ze het meegemaakt.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement