Volledig scherm
Het gebouw van BaLaDe in Waalwijk. © Google Streetview

Hospice in Waalwijk voor mensen met beperking

WAALWIJK - Prisma, een organisatie die zorg verleent aan mensen met een beperking, opent in januari een hospice in wijkcentrum BaLaDe in Waalwijk.

Volgens Prisma is het hospice bedoeld voor terminaal zieke mensen met een beperking die niet langer thuis kunnen wonen, maar ook niet terecht kunnen in een regulier hospice. Dat kunnen mensen zijn met een verstandelijke beperking, psychiatrische problemen, niet aangeboren hersenletsel of bijvoorbeeld patiënten met een bepaalde vorm van dementie.

Moeilijker uiten
Mensen met een beperking kunnen zich, volgens Prisma, vaak moeilijker uiten, waardoor ze niet goed kunnen aangeven wat voor zorg ze nodig hebben. Ook zijn er vaker mobiliteitsproblemen, slikproblemen, slaapproblemen en epilepsie. „Maar ook gedragsmatige problemen maken opname in een regulier hospice vaak moeilijk. Mensen die weglopen bijvoorbeeld”, aldus woordvoerder Marion Creemers van Prisma.

Het hospice van Prisma is het tweede hospice in Waalwijk. Naast zorgcentrum Eikendonk zit hospice Francinus de Wind. Beide organisaties zullen nauw met elkaar gaan samenwerken, zegt Creemers. „Zo zal altijd gekeken op welke plek een cliënt het best op zijn plaats is.”

Waalwijk, Heusden e.o.