Volledig scherm
© Daphne van Breemen

Huis van Waalwijk mengt zich niet in Pietendiscussie: Piet blijft zwart

WAALWIJK - Sinterklaas en zijn - nog altijd - Zwarte Pieten logeren vanaf vandaag tot en met maandag 5 december weer in het Huis van Waalwijk. Daar heeft de Sint dit jaar voor het eerst niet alleen een slaap- maar ook een werkkamer en voor het paard is er buiten een paardenstal. De kleur van Piet is echter niet veranderd.

Natuurlijk heeft de organisatie, die bestaat uit vrijwilligers van het Kunstencentrum Waalwijk, daar wel over nagedacht. Toch blijft de kleur zwart, legt woordvoerder Hanneke Hörmann uit. ,,Toen we op televisie zagen dat Piet Roetveegpiet werd, wilden we daarin meegaan. Onze jonge vrijwilligers die Piet spelen, zagen dat echter niet zitten. Ze zijn bang om door de kinderen herkend te worden omdat verschillende van hen elkaar via het Kunstencentrum kennen."

Roetveegpiet
Aangezien het al woensdag 9 november was toen Roetveegpiet op televisie kwam, kon Hörmann naar eigen zeggen niet honderd nieuwe Pieten regelen. ,,En gekleurde Pieten vonden we te ver gaan. Dat zou meteen een te grote verandering zijn. Bovendien hebben we van de gemeente geen instructies gehad over Piet, dus hielden we het bij de richtlijn van vorig jaar." De Waalwijkse Pieten blijven daarom zwart. Als ouders vragen hebben over Piets kleur luidt het antwoord van Hörmann: ,,Dat we ons niet bemoeien met het personeelsbeleid van Sinterklaas."

Waalwijk, Heusden e.o.