Volledig scherm
De keet is finaal uitgebrand. © Jasper Harthoorn/BD

Iedereen aangeslagen na brand zorgboerderij Vlijmen: 'Hier zat tien jaar ziel en zaligheid in'

 VLIJMEN - Een hoop schroot is alles dat herinnert aan het tot voor kort kloppende hart van zorgboerderij De Locatie in Vlijmen. De verzengende vlammen legde de keet dinsdag compleet in de as.

Het was volgens eigenaar Wim Habraken al snel duidelijk dat het pand niet meer was te redden. ,,De brandweer kreeg de brand niet onder controle, dus werd al snel gekozen het gecontroleerd uit te laten branden. De meeste energie ging daarna uit naar het nathouden van de naastgelegen yurts, die zijn behouden."

Bedrukt

Op de zorgboerderij is de stemming een dag later logischerwijs bedrukt. De jongeren die er dagbesteding hebben, weten niet goed wat ze ermee aan moeten. ,,Ik weet eigenlijk niet wat te zeggen. Iedereen is aangeslagen. Je kunt er niet omheen", geeft Martijn aan. ,,Onze keet is weg. Hier zat onze ziel en zaligheid in en binnen een uur is het weg", vult Bram aan.

Quote

Dit is niet in waarde uit te drukken.

Wim Habraken

Zorgboerderij De Locatie bestaat dit jaar tien jaar. Het is opgezet door het echtpaar Wim Habraken en Bernadette van den Akker. Hij is kunstenaar en zij werkte lang in de jeugdhulpverlening. Daar ontstond het idee van een zorgboerderij. ,,Op grote internaten ontbreekt het nog weleens aan maatwerk." Om het simpel te verwoorden gebruikt ze een voorbeeld met soep. Iedereen krijgt daar tomatensoep terwijl sommigen groentesoep nodig hebben.

De Locatie is meer een zorginstelling dan een boerderij. ,,Het is geen boerderij waar we de zorg bij doen. We hebben wat vee en een moestuintje, maar alles staat in het teken van de zorg", geeft Habraken aan.  

Grote klap

Het afbranden van de keet, die onder meer dienst deed als huiskamer en kantine voor de vijftig cliënten  is een grote klap voor De Locatie. Het gebouw is uit zes geschakelde containers door vrijwilligers en met hulp van bedrijven uit de regio opgebouwd tot een thuishonk. Habraken: ,,Dit is niet in waarde uit te drukken. Er zaten bijvoorbeeld ook kunstwerken in die we samen hebben gemaakt. Dit is echt het hart van de stichting." 

Hoe nu verder?

Mira Gruys, een moeder van één van de cliënten is een doneeractie gestart. Ook het echtpaar zelf beraadt zich op stappen geld in te zamelen. Ze hebben daarnaast gesprekken met de gemeente Heusden en wooncorporatie Zayaz om te kijken wat mogelijk is.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Gerechtshof spreekt zich nog niet uit over doorsteek centrum Waalwijk

    Gerechts­hof spreekt zich nog niet uit over doorsteek centrum Waalwijk

    WAALWIJK - Nog altijd is er geen uitsluitsel over de doorsteek tussen de Grotestraat en de Taxandriaweg in Waalwijk. Het gerechtshof in Den Bosch heeft de uitspraak in de slepende zaak tussen de familie Sebregts en de gemeente Waalwijk voor zich uitgeschoven. Waarom maakt het gerechtshof niet bekend. Ook de gemeente Waalwijk zegt geen idee te hebben. ,,Volgens onze advocaat is de uitspraak zonder opgaaf van reden uitgesteld.” De uitspraak staat nu gepland op 8 januari.