Volledig scherm
Studenten wonen in Waalwijk tussen de statushouders. Op de foto vlnr: Efrem uit Eritrea, huismeester Ronald en student Niek. © beeldwerkt/ricardo smit

Integratie bevorderen door samen te wonen in Waalwijk

WAALWIJK - In een appartementencomplex aan de Anna van Burenstraat in Waalwijk wonen sinds een maand jongvolwassen statushouders en Nederlanders. Stand van zaken: het loopt goed. En de buurt went eraan. 

In het appartementencomplex woonden tot voor drie jaar geleden mensen met een beperking. Daarna kwam het pand van woningbouwcorporatie Casade leeg te staan. Toen Europa vorig jaar een grote toestroom van vluchtelingen kende en ook Nederland zijn verantwoordelijk moest nemen, was het alle hens aan dek: alle mogelijke woonruimte was van harte welkom. Casade deed mee. Maar wel op haar manier. ,,We wilden in de 22 kamers naast statushouders ook Nederlandse jongeren plaatsen", vertelt communicatiemedewerker Angela Jansens. ,,Ook zij zijn op zoek naar betaalbare woonruimte. Bovendien bevordert dat de integratie, denken we. Doordat je elkaar ontmoet en met elkaar praat, leren de vluchtelingen ook sneller de Nederlandse taal."

De taal leren ze ook snel, ook dat is belangrijk. Je merkt het aan Efrem Seraj (18) uit Eritrea. ,,Het gaat goed met mijn Nederlands. Ik krijg nog steeds les." Wat minder goed gaat: omgaan met elektriciteit. ,,Ik ben er een beetje bang voor." Dus als er een lamp moet worden ingedraaid, lost Niek van Bekhoven (19) dat bijvoorbeeld voor hem op. Tegenprestatie: op het veldje organiseert Efrem een voetbalwedstrijdje tussen de bewoners.

Waalwijk, Heusden e.o.