Volledig scherm
Gft-afval © Sandra Leijtens

Inwoners Waalwijk blijven achter bij inzamelen gft-afval; hoe zit het in jouw gemeente?

WAALWIJK - De gemeenten in de Langstraat en het land van Heusden en Altena zitten, met uitzondering van Waalwijk, boven het landelijk gemiddelde in het inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval). Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekendmaakte.

Landelijk scheiden we steeds meer groente-, fruit- en tuinafval. De gemiddelde Nederlander zamelde vorig jaar 86 kilo aan dit zogenaamde gft-afval apart in, vier kilo meer dan in 2016. Waalwijk komt uit op 41,1 kilo, Woudrichem op 94,7, Heusden op 109, Werkendam op 122,1 en Aalburg op 143,7. De gegevens van Loon op Zand zijn niet bekend bij het CBS.

In totaal produceert de gemiddelde Nederlander per jaar 495 kilo vuil. Die hoeveelheid is al een paar jaar onveranderd, blijkt uit CBS-cijfers. In stedelijke gebieden wordt juist relatief weinig van dit organische vuilnis ingezameld. Dat komt onder andere doordat tuinen daar schaarser zijn - en die leveren dus ook minder afval op. Ook hebben bewoners niet overal de mogelijkheid om gft-afval apart aan te bieden.