Volledig scherm
Linda van der Giesen. © Facebook

John F. gaat in hoger beroep tegen vonnis moord Linda van der Giesen

BREDA - John F., de man die volgens de rechtbank Linda van der Giesen uit Zevenbergen heeft vermoord, gaat definitief in hoger beroep. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers bevestigt desgevraagd dat hij bij het gerechtshof verweer gaat voeren tegen zowel de bewezenverklaring voor moord als tegen het opleggen van tbs met dwangverpleging.

De familie van het slachtoffer zei al direct na de uitspraak te verwachten dat er hoger beroep zou worden aangetekend. Naast tbs legde de rechtbank John F. (38) ook - conform de eis - tien jaar celstraf op. Het vonnis luidt dat hij zijn ex-geliefde Linda op 10 augustus vorig jaar met voorbedachten rade heeft doodgeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk, waar de verpleegkundige toen werkte.

Doodslag
Volgens Kuijpers gaat de rechtbank te kort door de bocht door moord bewezen te verklaren. ,,De rechtbank heeft zich er te gemakkelijk afgemaakt door getuigenverklaringen voor zoete koek te slikken”, vindt de raadsman. Volgens hem was er sprake van doodslag en niet van voorbedachte raad, dus moord.

Zelfmoord
Tijdens de inhoudelijke behandeling betoogde hij ook dat zijn cliënt feitelijk zelfmoord wilde plegen voor de ogen van Linda. Hij zou zijn pistool aanvankelijk tegen de eigen kin hebben gehouden. Maar door zijn geestesgesteldheid op dat moment, overmand door wanhoop en stress, handelde hij anders. Kuijpers vindt ook dat John F. ten onrechte tbs met dwangverpleging is opgelegd.

Rommeltje
,,Die maatregel is volstrekt onvoldoende onderbouwd door de deskundigen van het Pieter Baan Centrum. Hun onderzoek naar de persoonlijkheid van mijn cliënt was een rommeltje. De rechtbank heeft dat onvoldoende onderkend en het advies toch gewoon gevolgd. Daar moet het hof zich maar eens over buigen.”

Lees meer over de zaak rondom Linda van der Giesen op bd.nl/lindavandergiesen en bekijk ook de tijdlijn.

Waalwijk, Heusden e.o.