Volledig scherm
De Kansenfabriek in Waalwijk. Op de achtergrond de begeleiders Rikie Steenlage en Nils Roksnoer; © Beeld Werkt

Kansenfabriek stuurt voortaan een rekening: tijd van pionieren voorbij

WAALWIJK - De Kansenfabriek gaat het professioneler aanpakken. Activiteiten faciliteren in buurtcentrum BaLaDe? Graag, maar dan volgt wel een factuur. ,,Ook wij willen zwarte cijfers draaien", zegt bestuurder Frank Spierings.

De missie van de Kansenfabriek is mensen die om wat voor reden dan ook een afstand hebben tot de arbeidsmarkt werkervaring op te laten doen. Die werkwijze van de Kansenfabriek heeft succes. Zestien 'cliënten' zijn zelfs doorgestroomd naar een betaalde baan. 

Subsidie

Toch loopt de Kansenfabriek momenteel tegen zijn financiële grenzen aan. Het initiatief organiseert en faciliteert tal van activiteiten in BaLaDe zonder dat het daarvoor subsidie krijgt. De gemeente wil best subsidiëren, maar wel een afweging maken per project. Iets waar dan weer plannen voor moeten worden ingediend. Dat kost tijd en menskracht die de fabriek niet heeft.

,,De tijd van pionieren is voorbij", zegt Spierings. ,,We hebben heel veel aangepakt en deden veel onbetaald. Bijvoorbeeld het beschikbaar stellen en later weer schoonmaken van ruimtes." Daar komt volgens Spierings verandering in. ,,Het is tijd voor een professionaliseringsslag. We willen graag van alles blijven faciliteren en liefst nog meer doen, maar dan komt er wel een rekening." 

Professionalisering

De Kansenfabriek professionaliseert ook verder in de eigen organisatie. Het aansturingsteam  wordt uitgebreid tot drie parttime functies.  Een functie management, een activiteitenmedewerker en de koppeling kok en horeca. ,,Tot februari heeft Lore Knulst de kar met veel energie getrokken, maar het blijkt te veel voor één persoon", geeft Spierings aan. Hij benadrukt dat het bestuur waar hij deel van uitmaakt, geen geld uit de stichting trekt. ,,Wij zijn vrijwilligers."  

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement