Volledig scherm
Kunstencentrum Waalwijk © Kunstencentrum Waalwijk

Kelly van Rijsbergen wint Wim Suermondtprijs 2018

WAALWIJK - De Wim Suermondtprijs 2018 is gewonnen door Kelly van Rijsbergen (23) met haar schilderij Robosabien. In de danszaal van Kunstencentrum Waalwijk ontving zij zaterdagmiddag 10 maart een cheque ter waarde van 350 euro, te besteden aan talentontwikkeling.

Aan de wedstrijd die dit jaar in het teken stond van beeldende kunst deden zo'n 37 beeldend kunstenaars mee. Werken van alle beeldende disciplines konden worden ingezonden: van schilderkunst tot fotografie, van collage tot beeldhouwkunst, van computerkunst tot keramiek. Het thema van de wedstrijd was verbinding. 

Quote

Dit schilderij pakt je bij je lurven!

Jury:

Het oordeel van de jury over het winnende werk van Kelly van Rijsbergen: ,,Een prachtige mix tussen mysterie en technologie. Je blijft ernaar kijken. En gaat erover nadenken. Hier zie je techniek en natuur verbonden in de mens, een eigentijds thema. Heel krachtig uitgewerkt in verschillende lagen en prachtig kleurgebruik. Dit schilderij pakt je bij je lurven! Een intrigerend portret van een vrouw die je hypnotiserend aankijkt. Op subtiele wijze wordt via de achtergrond en de kleurverschillen in de ogen verwezen naar een nabije toekomst waarin de mens functies van een robot heeft gekregen."

"Het werk roept onvermijdelijk vragen op over de technologisch maakbaarheid van de toekomstige mens ('robo sapiens'), geestelijk en lichamelijk. De titel sluit daarbij aan. Op eenvoudige, indringende wijze geeft Kelly een blik in de toekomst, voortbordurend op de tradities van de portretten van de Vlaamse primitieven en de symbolisch geladen zelfbeelden van de Mexicaanse Frida Kahlo."

Expositie

Van 12 maart tot en met 18 april is in Kunstencentrum Waalwijk een grote expositie te zien van de deelnemers aan de Wim Suermondtprijs 2018. De prijs staat ieder jaar in het teken van een andere discipline. Dit jaar is dat beeldende kunst.

Wim Suermondt (1927-2008) was mede-oprichter van Stichting de Terp (voorloper Kunstencentrum Waalwijk), waar hij kunstzinnig onderricht gaf en het op Cobra-invloeden geïnspireerde vak vrije expressie introduceerde. Veel van zijn werk is te vinden in Waalwijk in de openbare ruimte. 

Volledig scherm
De naamgever van de prijs, Wim Suermondt (1927-2008) aan het werk © Bertjan Kers
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement