Volledig scherm
Ad van Hamond © Gemeente Waalwijk

Kleijngeld waagt zich niet aan moreel oordeel over handelen lijsttrekker LokaalBelang

WAALWIJK - De oppositie stelt burgemeester Nol Kleijngeld integriteitsvragen over de handelswijze van LokaalBelang lijsttrekker Ad van Hamond. Kleijngeld laat zich echter niet verleiden tot een moreel oordeel. 

De fractievoorzitters van vijf oppositiepartijen hebben burgemeester Nol Kleijngeld gevraagd zich uit te spreken over het handelen van lijsttrekker Ad van Hamond van LokaalBelang. In een brief aan de burgemeester geven ze aan 'grote moeite' te hebben met zijn handelswijze.

Burgemeester Kleijngeld ziet het niet als zijn rol een maatschappelijke afweging te maken. ,,Deels omdat ik de achterban van de KBO mondig genoeg acht om het gebeurde te wegen en desgewenst van een oordeel te voorzien. Maar ook omdat ik mij niet in een politieke discussie wil mengen. Juist in verkiezingstijd is dat naar mijn mening bij uitstek uw taak en die van uw collega raadskandidaten."

Quote

Ik heb geen aanwijzin­gen dat er sprake is van een evidente overtre­ding van integri­teits­ei­sen

Nol Kleijngeld, burgemeester Waalwijk

Van Hamond heeft volgens de burgemeester de gemeentewet niet geschonden. Het is niet verboden voor raadsleden een functie te vervullen in een belangenvereniging.  Ook is er geen rechtsregel die een vereniging verbiedt reclame te maken voor een politieke partij. ,,Ik heb geen aanwijzingen dat er sprake is van een evidente overtreding van integriteitseisen."

Gedragscode

De situatie leent zich volgens Kleijngeld wel goed voor een nadere discussie over die integriteitseisen. De geactualiseerde gedragscode is in voorbereiding en zal op korte termijn door de nieuwe gemeenteraad worden besproken. ,,Ik kan mij voorstellen dat ook de actuele casus die aanleiding is voor uw vragen, zich goed leent voor zo’n verkenning van de grenzen. De belangrijkste vraag daarbij vind ik: wat is goed voor het vertrouwen van onze inwoners in de politiek."

Volledig scherm
Nol Kleijngeld © Gemeente Waalwijk
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement