Volledig scherm
De 'geredde' werken van de Waalwijkse kunstenaars Wim Klijn en Gerrit de Moree uit Walewyc. © Luuk Aarts

Kunstwerken in oude Walewyc worden toch gesloopt

WAALWIJK - De twee kunstwerken die gered zouden worden uit het te slopen gebouw van de voormalige Walewyc-mavo, kunnen toch niet verhuisd worden.

De verhuizing, die gemeente Waalwijk en de Rabobank samen zouden betalen, zit er niet meer in. Sterker nog: het werk van kunstenaar Wim Klijn is al gesloopt. Dat van Gerrit de Moree volgt vandaag of morgen. De Bond Heemschut heeft er geen goed woord voor over. „Het beleid van de gemeente deugt niet”, zegt bestuurslid Frans van Gessel. „In korte tijd worden er drie kunstwerken in Waalwijk vernietigd.” Het metersgrote mozaïekkunstwerk van Berend Hendriks in de gevel van de Walewyc is vorige maand al naar beneden gehaald.

Hogere kosten
Wethouder Hans Brekelmans dacht voor 8200 euro de werken alsnog te kunnen redden. Mede-redder Rabobank zou daarvoor een offerte hebben. Waar het misverstand zit, weet Brekelmans ook niet, maar duidelijk is dat het reddingsplan vele euro’s meer kost. „Minimaal 70.000 euro voor de verhuizing”, zegt Brekelmans nu. „En de aannemer zou ook nog eens een flinke boete krijgen van zijn opdrachtgever als de werkzaamheden later klaar zijn.” Daarmee was voor de wethouder de kous af. „Zulke bedragen zijn nooit de bedoeling geweest.”

Waalwijk, Heusden e.o.