Volledig scherm
Vooral in de grote logistieke sector in Waalwijk en Tilburg werken veel arbeidsmigranten. © Beeld Werkt

Langstraat en Tilburg bij arbeidsmigranten meest in trek

WAALWIJK - Wat ondernemers al zeiden, blijkt nu ook uit onderzoek: in de regio Hart van Brabant wonen en werken veel meer arbeidsmigranten dan gemeenten dachten.  Vooral in Tilburg en De Langstraat. 

Concrete cijfers zijn er nog niet. Companen, dat onderzoek deed naar het aantal arbeidsmigranten in de regio, presenteert half mei zijn definitieve rapport. Toch zijn er uit de voorlopige resultaten al wel een paar conclusies te trekken, zegt wethouder Judith Keijzers van Waalwijk. ,,Het aantal arbeidsmigranten is de afgelopen jaren meer toegenomen dan we hadden gedacht. En er is duidelijk een concentratie van arbeidsmigranten in De Langstraat en Tilburg. Ook is duidelijk dat de meeste arbeidsmigranten hier zijn voor de korte of middellange termijn." Dat laatste zegt iets over het soort huisvesting dat nodig is, beaamt Keijzers. ,,Er zijn niet veel arbeidsmigranten die zich hier permanent willen vestigen." 

Voortouw

Omdat de aanwezigheid van arbeidsmigranten in De Langstraat en Tilburg het grootst is, moeten Waalwijk, Heusden, Loon op Zand en Tilburg nu samen het voortouw nemen, vindt Keijzers. In de regio zijn veel te weinig plekken waar arbeidsmigranten kunnen wonen. ,,We zullen samen met een concreet voorstel moeten komen. Hoe gaan we dit aanpakken, hoe gaan we hier mee om?" De gemeenten willen in mei, als Companen zijn onderzoek presenteert, al een eerste uitwerking hebben. 

De groei van het aantal arbeidsmigranten in Waalwijk en Tilburg hangt samen met de groei van het aantal grote bedrijven in de regio. Vooral in de logistieke sector werken veel Poolse arbeiders. De huisvesting van die vele arbeidsmigranten leidt soms tot problemen. Zo klaagde de gemeente Zaltbommel onlangs dat het vakantiepark in Aalst vol arbeidsmigranten zit die in Waalwijk en Tilburg werken.