Gera de Jong (tweede van links) en koor repeteren.
Volledig scherm
Gera de Jong (tweede van links) en koor repeteren. © Beeld Werkt

Langstraat krijgt met Pasen eigen versie van de 'Passie'

WAALWIJK - Gera de Jong, voorzitter van het koor Phonè, heeft een levendige fantasie. Die kan soms midden in de nacht tijdens haar slaap met een briljant idee op de proppen komen, dan is ze klaarwakker. Dat gebeurde ook zo'n twee jaar geleden. Het idee: van The Passion, de landelijke tv-hit van de EO, een regionale versie maken, uit te voeren in Waalwijk: Passie van de Langstraat.

Het gaat de Sprang-Capelse niet alleen om het spektakel, ze wil er ook een boodschap mee uitdragen. ,,Wat Jezus destijds heeft gedaan vertalen naar de actualiteit. Het verraad van Judas, het uitjouwen door het volk kun je vergelijken met wat er op sociale media gebeurt. Daar maken mensen elkaar ook met woorden dood. Jezus had volgers, nu hebben we vloggers. Zij brengen met hun filmpjes ook een boodschap. Met Passie van de Langstraat willen we uitdragen dat we het eigenlijk ondanks alle verschillen best goed hebben met elkaar."

Buiten

In eerste instantie wilde De Jong Passie van de Langstraat buiten opvoeren. ,,Maar dan heb je veel apparatuur en dergelijke nodig om het goed over te laten komen. Dat kost te veel geld. Dus wijken we uit naar de Kerk aan de Haven. Die heeft bovendien een uitstekende akoestiek."

Wel moest er een concessie worden gedaan: op Witte Donderdag kunnen ze niet in de kerk terecht, dus wordt het evenement daags ervoor gehouden, op 28 maart. Overigens is er ook buiten enige reuring. ,,We beginnen met Passie4Kids. Dat is een lichtjesoptocht. Kinderen dragen samen met volwassenen vanaf het gemeentehuis naar de kerk een groot wit en lichtgevend kruis."

Ideeën zijn aardig, ze moeten wel uitgevoerd worden. ,,Ons koor heeft zo'n twintig leden", vertelt bestuurslid Ric Jansen. ,,Dat is een te kleine basis. Dus is Arabesk uit Waspik gevraagd mee te doen. Er hebben zich ook zo'n tien projectzangers aangemeld." The Passion bestaat uit zang en acteren. ,,Dat doen wij ook", vertelt Jansen. ,,Theatergroep Masker uit Tilburg verzorgt de scènes."

Het script is geschreven door De Jong. Liedjes voeren de boventoon. ,,Geen gospels, maar muziek van deze tijd. Nederlandstalig, met een boodschap. Harmonie Waspik verzorgt de live-muziek. Voor de blazers moeten wel speciale arrangementen worden gemaakt. Dat kost veel tijd."

Er zijn ook bijzondere acteurs gevraagd. ,,Voor de rol van Barabas wilde Henk Krol (fractievoorzitter 50PLUS) graag meedoen. Maar hij kon die woensdag niet. Nu vult Andy Marcelissen, die bekende tonpraoter, die rol in." De droom van De Jong komt uit. Dromen vervliegen. Het is niet de bedoeling dat het met de Passie van de Langstraat ook gaat gebeuren. ,,Het zou mooi zijn als het elke jaar terugkomt."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement