Volledig scherm
De politie doet buurtonderzoek. © FPMB / Marvin Doreleijers

Linda van der Giesen dodelijk slachtoffer schietpartij Waalwijk

* UPDATE 11.30 uur * ZEVENBERGEN/WAALWIJK - Linda van der Giesen is het dodelijk slachtoffer van de schietpartij bij het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk maandag. Ze laat een zoontje van vier achter. Dat is dinsdag duidelijk geworden. De 28-jarige vrouw uit Zevenbergen werkte als verpleegkundige op de afdeling plastische chirurgie.

Ze werkte daar sinds 2010. Van der Giesen was maandag na haar zomervakantie weer begonnen en had haar dienst er net op zitten. Ze was op weg naar huis toen ze op de parkeerplaats werd neergeschoten. Twee ruiten van de auto werden door een of meerdere kogels geraakt. Hulpverleners hebben haar nog uit de auto gehaald om te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

Politieonderzoek
Van de dader ontbreekt ieder spoor, zo meldt de politie. De recherche gaat ervan uit dat de dader doelbewust op haar geschoten heeft. "Het lijkt er wel op. Maar hier wordt nog onderzoek naar gedaan”, aldus een woordvoerder. Er is meerdere keren geschoten op het slachtoffer, toen zij in haar auto stapte die op de personeelsparkeerplaats stond. Het parkeerterrein is vrij toegankelijk volgens de woordvoerder.

Een zogenaamd Team Grootschalig Onderzoek (TGO) onderzoekt de zaak. Dinsdag worden opnieuw getuigen gehoord en er vindt aanvullend onderzoek plaats op het parkeerterrein van het ziekenhuis en in de buurt ervan. De politie is op zoek naar getuigen.

Motief
De politie tast nog in het duister over het motief voor de moord. Volgens bronnen binnen de familie en vriendenkring zou het slachtoffer bedreigd zijn door een ex-vriend. De politie wilde daar inhoudelijk niet op ingaan. "We snappen de speculaties in de media maar wij houden met alle scenario’s rekening”, aldus een woordvoerder.

Ziekenhuis
Het ziekenhuis heeft volgens een woordvoerder dinsdagochtend heel vroeg directe collega’s van het slachtoffer gebeld om ze op de hoogte te brengen van de gebeurtenissen. Andere medewerkers kregen bij binnenkomst een A4’tje met daarop een beknopt verslag. Vervolgens is een personeelsbijeenkomst gehouden waar circa vijftig mensen bij aanwezig waren, ook collega’s van andere vestigingen. "Het was heel emotioneel met ruimte voor stilte en praten”, verwoorddde de woordvoerder de sfeer op de bijeenkomst. De vlag van het ziekenhuis hangt dinsdag halfstok.

Het ziekenhuis heeft naar aanleiding van de schietpartij geen extra veiligheidsmaatregelen getroffen. "Er is geen enkele aanleiding om het ziekenhuis direct in verband te brengen met de schietpartij”, aldus een woordvoerder. De zorg gaat gewoon door, alleen de afdeling waar het slachtoffer werkte is de rest van de week gesloten. Patiënten voor die poli worden in andere vestigingen van het TweeSteden ziekenhuis geholpen.

Verslagenheid
De verslagenheid bij collega's, buurtbewoners en patiënten is groot. “Ik vind het heel erg. Zo’n jong meisje”, vertelt een patiënt. Het ziekenhuis staat dinsdagochtend uitgebreid stil bij het verlies van de gewaardeerde collega. De vrouw was bekend en gekend in het ziekenhuis, aldus Loeks van der Veen, lid van de Raad van Bestuur van het TweeSteden ziekenhuis.

Volledig scherm
Schietpartij bij het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk. © FPMB Erik Haverhals

Waalwijk, Heusden e.o.