Volledig scherm
© Beeld Werkt

Lucas doet 'alvast even' in 5vwo examen Frans

WAALWIJK - Tussen alle reguliere eindexamenleerlingen op het Waalwijkse Dr. Mollercollege maakte vwo 5-leerling Lucas de Gouw uit Elshout 'alvast' zijn examen Frans. Het houdt de opleiding voor de 16-jarige uitdagend.  

Niet één, niet twee, maar in drie vakken extra wil Lucas de Gouw eindexamen doen. Om dat allemaal voor elkaar te krijgen, stortte de vwo 5-leerling zich alvast op Frans, om zich volgend jaar toe te leggen op Duits. Dat vak doet hij extra, net als Grieks en economie, naast zijn gewone pakket met vooral exacte vakken.

Alle extra arbeid is vooral om het uitdagend te houden voor Lucas. Het was namelijk al snel duidelijk dat het vwo de leerling uit Elshout wel erg makkelijk af ging.  ,,Mevouw Cohen, lerares Latijn en mijn mentor in het derde jaar, stelde toen voor eerst Frans te doen en daarna Duits, zodat ik een extra vak zou kunnen volgen." Lucas had er nog niet erg over nagedacht. ,,Maar het was niet zo dat ik me er niet ik kon vinden. Dus ben ik dat maar gaan doen."

Hij ziet klasgenoten die het maar raar vinden. ,,Die denken: een 6 is een 6 en dat is genoeg." Geen zesjescultuur voor Lucas. De extra vakken geven Lucas een doel. ,,In de eerste jaren maakte het me allemaal niet zo veel uit. Door doelen te stellen aan jezelf geven prestaties betekenis." Toch komt hij totaal niet over als een streber. ,,Ik wil graag cum laude slagen, maar niet als het mijn sociale leven in de weg zit." 

Waalwijk, Heusden e.o.