Volledig scherm
Het proefschrift van Mariëlle Bemelmans uit Oisterwijk gaat over de aanpak van hiv in Afrika. © Jeroen de Jong/Beeld Werkt

Mariëlle Bemelmans uit Oisterwijk promoveert op aanpak hiv in Afrika

OISTERWIJK - Alles in de huiskamer van Mariëlle Bemelmans (43) uit Oisterwijk ademt Afrika. Kleurrijke schilderijen, ebbenhouten sculpturen, een poster van Nelson Mandela. Ze is al zo’n 15 jaar ontwikkelingswerker en schreef een proefschrift over de aanpak van hiv in Afrika. Vrijdag promoveert ze. Haar proefschrift heet: ‘Getting the job done’.

Haar betrokkenheid bij Afrika is ontstaan tijdens een stage in Kenia. ,,Daar gingen echt mijn ogen open. Ik zag zoveel leed dat wij gemakkelijk kunnen voorkomen.” Terug in Europa volgt ze een opleiding verpleegkunde en management en in Liverpool een master tropische gezondheidszorg.

In 2007 vliegt ze, voor Artsen Zonder Grenzen (AZG), weer naar Afrika. Naar Zimbabwe. ,,Ik heb nog steeds het beeld op mijn netvlies van een doodzieke, 40-jarige man met aids. Familieleden reden hem in een kruiwagen naar de kliniek. Op de drempel overlijdt hij. Aidsremmers waren toen maar beperkt beschikbaar.”

Proefschrift
Als zzp‘er verdient ze nu de kost met opdrachten voor instanties als Rode Kruis en het Tropeninstituut. Aangemoedigd door collega Thomas van den Akker uit Vught, werkt zij ondertussen aan haar proefschrift. Dat is een bundeling van artikelen die ze publiceerde in geneeskundige tijdschriften. De rode draad: als je het slim aanpakt, kun je een hiv-behandeling op grote schaal beschikbaar maken voor patiënten.

Een voorbeeld. „In Afrika is er een groot tekort aan gezondheidswerkers. In Malawi is er een gebied waar voor 600.000 mensen maar twee artsen beschikbaar zijn. Een van de innovatieve methodes die ik aandroeg, was om leken te trainen zodat die taken van verpleegkundigen, zoals hiv-tests, kunnen overnemen.”

Lees een interview met Bemelmans in het Brabants Dagblad, editie Langstraat, van vrijdag 4 november.

Waalwijk, Heusden e.o.