Volledig scherm
© Thinkstock

Met Langstraat Revisited leerindustrie veranderen vanuit Waalwijk

WAALWIJK - Een winkelpand in Waalwijk waar jonge designers hun leerproducten kunnen exposeren, een designveiling waar proefproducten worden verkocht. En het ontwerpen van gloednieuwe producten van ‘eerlijk’ leer waarbij iedereen kan weten waar de huid vandaan komt. Dat zijn de belangrijkste doelen van het project Langstraat Revisited die de gemeente Waalwijk voor 27.500 euro subsidieert en de provincie Noord-Brabant voor 60.000 euro.

Het ambitieuze project wil verandering brengen in de ondoorgrondelijke, traditionele leersector. Het is een initiatief van de Utrechtse Janine Caalders, die ook voorzitter is van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Zij vindt het merkwaardig dat in de leerindustrie de huiden van Hollandse natuurkoeien als minderwaardig wordt gezien. In de huid zitten vaker krassen en butsen doordat de koeien bijvoorbeeld tegen bomen hebben aangestaan. Terwijl juist die koeien wél een goed leven hebben gehad. „Ik wil leer van die natuurkoeien herkenbaar op de markt brengen.”

Opstartfase
Het project bevindt zich nog in de opstartfase, er zijn nog geen leerproducten gemaakt. Wel hebben bedrijven en overheden vertrouwen in het project dat baanbrekend zal zijn. Behalve de subsidie van de gemeente en de provincie, heeft ook het Waalwijkse bedrijf Stahl, ’s werelds grootste fabrikant van producten voor het bewerken van leer en coating, de toezegging gedaan om 71.000 euro beschikbaar te stellen. Het totale budget voor Caalders is 280.000 euro.

Waalwijk, Heusden e.o.