Volledig scherm
Corina Goedhart pleit voor meer AED's in het dorp. © Beeld Werkt

Na twee reanimaties wil Sprang-Capelse meer AED's in haar dorp

SPRANG-CAPELLE - Sinds anderhalf jaar zijn Corina Goedhart en haar man bezig om een openbare automatische externe defibrillator (AED) in de wijk Vrijhoeve in Sprang-Capelle te krijgen. Het wil nog niet echt vlotten, waardoor hun ambitie eerder dit jaar op een laag pitje kwam te staan. Maar na twee incidenten in de wijk in korte tijd, moet zo'n levensreddend apparaat er nu echt komen, vindt Corina Goedhart. 

Eind mei werd een 39-jarige vrouw met een AED gereanimeerd. Half juli werd de 12-jarige buurjongen van Goedhart door haar gereanimeerd. Twee incidenten waardoor de Sprang-Capelse met haar man weer een poging gaat wagen om die AED nu echt te realiseren.

In september start Goedhart met enkele buurtbewoners een geldinzamelingsactie voor een AED die aan de gevel van Goedharts huis moet komen hangen. Het tweede doel van Goedhart is om in heel Sprang-Capelle meer openbare AED's te realiseren.

Het lintdorp is niet ruim bedeeld met vrij toegankelijke defibrillatoren, blijkt uit gegevens van het Rode Kruis en HartslagNu, dat burgerhulpverleners via een bericht op de telefoon inschakelt als iemand een hartstilstand krijgt. De cijfers van beide organisaties lopen ook nog eens uiteen. Volgens HartslagNu telt Sprang-Capelle telt zes AED's, waarvan vijf 24 uur per dag beschikbaar zijn. Volgens het Rode Kruis zijn het er in totaal vier, waarvan een altijd toegankelijk.

Die aantallen AED's zijn er sowieso minder dan er werkelijk hangen, zo hebben verschillende Sprang-Capelse sportclubs een AED in hun kantine. Apparaten die niet bij HartslagNu bekend zijn omdat ze er niet aangemeld zijn. Zolang dat niet gebeurt, hebben burgerhulpverleners als Goedhart er niks aan.

Lees een uitgebreid verhaal over Goedharts plan in het Brabants Dagblad van donderdag 10 augustus.

Waalwijk, Heusden e.o.