Volledig scherm
Schietpartij bij het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk. © FPMB Erik Haverhals

Nabestaanden voor het eerst oog in oog met verdachte van moord op Linda van der Giesen

* UPDATE 15.51 uur * BREDA/WAALWIJK - De man die ervan wordt verdacht op 10 augustus 2015 Linda van der Giesen te hebben doodgeschoten, moet donderdag voor de rechter verschijnen. In de pro formazitting wordt bepaald hoe het proces zal worden gevoerd. John F. zit sinds zijn aanhouding in de cel. De zitting zou beginnen om 14.30 uur maar werd een half uur uitgesteld.

De 28-jarige verpleegster Linda van der Giesen uit Zevenbergen werd maandag 10 augustus vorig jaar neergeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk. Het is de eerste keer dat de nabestaanden oog in oog staan met de verdachte. Uit de zitting donderdag bleek dat John F. eerder probeerde zelfmoord te plegen. Wanneer dat was, wil hij niet zeggen. Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van John F., wil dat zijn cliënt doodslag ten laste wordt gelegd. "Die jongen is tot wanhoop gedreven'', zeiKuijpers tijdens de zitting.

Gedrag
De verdachte uit Zevenbergen, de ex-vriend van het slachtoffer, meldde zich een dag na de schietpartij op het politiebureau. Sindsdien zit hij vast. In februari werd tijdens een zitting bekend dat John F. voor twee maanden ter observatie naar het Pieter Baan Centrum werd gestuurd. Gedragsdeskundigen van het Pieter Baan bekeken of hij ziek was en of het mogelijk was dat hij ten tijde van het incident een psychose had, zoals de verdachte eerder beweerde.

Fouten
​De zaak is veelbesproken vanwege het politieonderzoek voorafgaand en rondom de moord. Een onafhankelijke externe commissie onderzocht recent nog het politieoptreden. De commissie bestaat uit oud-burgemeester Bas Eenhoorn, voormalig hoofdofficier van justitie René Craemer en oud-korpschef van politie Peter Vogelzang.

Wapen
Door de fouten die de politie maakte, is Van der Giesen niet goed beschermd en moet haar zoontje de rest van zijn leven zonder moeder leven, stelde Peter Schouten, de advocaat van de partner van Van der Giesen. De jongen lijdt daardoor volgens hem schade; emotioneel, maar ook financieel. Haar ex John F. heeft bekend dat hij schoot. De twee hadden een bewogen relatie met aangiftes over en weer. De vermoorde vrouw heeft begin augustus twee keer aangifte gedaan. Daarbij meldde ze dat F. een wapen had.

Lees alles over de moordzaak op bd.nl/lindavandergiesen en bekijk de tijdlijn. Lees hieronder de tweets van onze verslaggever vanuit de rechtbank.

Waalwijk, Heusden e.o.