Volledig scherm
© Thinkstock

Niemand wil containerhaven Waalwijk bouwen

WAALWIJK - De aanbesteding van de aanleg van de nieuwe containerhaven in Waalwijk is mislukt. Geen enkel bedrijf wil de klus klaren voor de prijs die de gemeente Waalwijk wil betalen. Dat heeft wethouder Ronald Bakker de gemeenteraad van Waalwijk donderdagavond medegedeeld.

De gemeente wilde de aanleg van de haven uitbesteden met een soort all-inclusive-pakket. Het bedrijf zou niet alleen de aanleg van de haven voor zijn rekening moeten nemen, maar ook het ontwerp en de exploitatie ervan, het onderhoud voor een periode van 25 jaar en de aanleg van een bedrijventerrein eromheen.

Risico's
De gemeente wilde zo de risico's zoveel mogelijk voor zichzelf beperken. Het afgelopen jaar was Waalwijk in gesprek met vijf bedrijven of combinaties van bedrijven. Maar één voor één trokken zij zich terug. De bedrijven vonden de risico’s te groot voor het bedrag dat er tegenover stond, zegt wethouder Ronald Bakker van Waalwijk.

Teleurstelling
Waalwijk zou de gronden inbrengen die nodig zijn voor de aanleg van de haven en het bedrijventerrein en daarnaast een maximaal bedrag van 12 miljoen euro betalen. De mislukte aanbesteding is een teleurstelling, beaamt Bakker. Maar geen reden om bij de pakken neer te zitten, zegt hij. De gemeente Waalwijk gaat nu voor de ‘klassieke’ aanbesteding waarbij een bedrijf de haven gaat aanleggen en de gemeente verder zelf de regie in handen houdt.

Lees meer over de aanleg van de nieuwe haven in Waalwijk in het Brabants Dagblad, editie De Langstraat van vrijdag 27 januari.