Volledig scherm
Huishoudelijke hulp. © ANP

Nieuwe regels over de huishoudelijke hulp, maar geen sorry

WAALWIJK - Een zwaar middel werd ingezet, maar een sorry kwam er niet. Veruit de meeste politieke partijen vinden niet dat de Waalwijkse wethouder Ronald Bakker iets te verwijten valt over de wederom gewijzigde regels rondom de huishoudelijke hulp. De door de SGP ingediende motie van afkeuring werd slechts gesteund door D66-raadslid Ineke Ruygt.

De regels moeten weer worden aangepast nadat het hoogste rechtsorgaan in de zorg, de Centrale Raad van Beroep, vorige zomer een uitspraak deed over de hulp. Daaruit concludeerde de gemeente Waalwijk dat het tot nu gevoerde beleid juridisch niet mag. De gemeente grijpt nu min of meer terug naar de methode van enkele jaren geleden. Gunstiger voor zo'n 500 zorgbehoevenden, die meer kans maken dat de huishoudelijke hulp weer door de gemeente wordt vergoed.

Daarmee komt ook een eind aan een langslepende kwestie. Sinds mei 2015 wilde Waalwijk de eerste drie uur van de lichtste vorm van huishoudelijke hulp voor zo'n 900 inwoners niet meer betalen. Voortaan zouden de inwoners dat zelf moeten bekostigen. Waalwijk voerde deze bezuiniging door omdat de nationale overheid 40 procent op het budget voor gemeenten ging besparen. Er kwam een stroom aan protesten. Vorig jaar werd echter al een fout geconstateerd, waardoor het beleid voor de eerste keer moest worden versoepeld.

Maar die reparatie is juridisch niet goed genoeg, constateert de gemeente nu, waardoor de regels voor de tweede keer worden gewijzigd. Volgens Bakker was 'het was een lastig traject, om het maar zachtjes uit te drukken' Volgens hem werden er in de afgelopen jaren door regels meerdere keren uitspraken gedaan die in tegenstrijd met elkaar waren. De SGP vindt het verbijsterend dat de wethouder geen excuses aanbiedt. Maar die mening werd niet breed gedeeld. De VVD stelde juist dat Bakker complimenten verdient. ,,Hij heeft ons keer op keer op de hoogte gehouden als er iets aangepast moest worden." 

Waalwijk, Heusden e.o.