Volledig scherm
© Beeld werkt

Ongeloof na dikke parkeerboete gehandicapte Drunenaar: 'Alle menselijkheid ontbreekt'

WAALWIJK  - Peter van Spijk is verbolgen over de boete die hij kreeg. Hij heeft recht op een gehandicaptenparkeerplaats, maar zijn pas was verlopen. Dus of hij even 370 euro af wil tikken. Een sanctie die hij aanvecht. ,,Door de ziekte van mijn vrouw heb ik geen moment aan die kaart gedacht." 

Natuurlijk zit hij volgens de regels fout. Dat weet Peter van Spijk uit Drunen zelf ook wel. Toch voelt de megaboete van 370 euro wel erg wrang. Van Spijk heeft een herseninfarct gehad en heeft daarmee recht op een gehandicaptenplaats. Dat hij niet door had dat deze kaart was verlopen had zo zijn redenen. 

Quote

Door de ziekte van mijn vrouw heb ik geen moment aan die kaart gedacht

Peter van Spijk

Eind 2016 werd zijn vrouw Anita onwel. Vorig jaar moesten ze zowat iedere dag ze met de taxi voor behandeling naar het ziekenhuis. De ziekte blijkt onomkeerbaar, ze heeft minder dan een jaar te leven.

Boete

En toen kwam dus die boete.  Van Spijk kan het eigenlijk nog steeds amper geloven. De twee gaan op 8 november 2017 naar De Els in Waalwijk voor een boodschap. ,,Ik sta op een gegeven moment het autootje in te laden als iemand van de buurtbus me waarschuwt dat parkeerbeheer net nog bij ons stond te kijken." Van Spijk besteedt er geen aandacht meer aan en ze gaan samen wat eten. Weer terug treffen ze een bon van 370 euro onder de ruitenwisser. ,,Ik snapte er niets van, want ik parkeer altijd op een gehandicaptenplaats."

Quote

Er was geen redelijk, normaal gesprek mogelijk. De parkeer­wacht had een superieure houding

Peter van Spijk

De uitleg van de parkeerwachten. Een verlopen kaart, en niet zo'n beetje ook. De kaart verliep al in januari. ,,Verrek, ze hebben gelijk", beseft Van Spijk . ,,Daar heb ik geen moment bij stilgestaan. Die kaart is vijf jaar geldig en ik klap hem onder mijn voorruit als ik ergens parkeer. Normaal ben ik de eerste die op dat soort dingen let, maar door de ziekte van mijn vrouw hadden we andere zaken aan ons hoofd."  Ook kreeg hij geen waarschuwing binnen dat zijn kaart verloopt, zoals bij een paspoort of rijbewijs gebruikelijk is.

Superieur

De manier waarop het gesprek met de parkeerwachten verloopt maakt Van Spijk nog steeds emotioneel. ,,Er was geen redelijk, normaal gesprek mogelijk. De parkeerwacht had een superieure houding van jij bent fout en dat is dat. Niets van coulance, menselijkheid zat er in. Misschien dat de officier van justitie wat welwillender is, zei hij." 

De boete is inmiddels betaald. Wel heeft Van Spijk bezwaar aangetekend bij het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Ze kunnen het geld missen, maar het is toch een stevige hap uit het budget. 

poll

Regels zijn regels. Persoonlijke omstandigheden mogen geen rol spelen bij parkeerboetes

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
6623 stemmen

Meer nog dan de zware boete (370 euro plus negen euro administratiekosten) gaat het Peter van Spijk om het principe. ,,Als je op zo'n plek gaat staan zonder dat je het nodig hebt, dan snap ik het. Maar hiervoor kun je toch een waarschuwing geven? Ik heb de nieuwe kaart dezelfde dag nog aangevraagd."

Bij de gemeente Waalwijk wijzen ze erop dat de kaart al ruim tien maanden geleden afliep. ,,Dat had meneer moeten weten, hoe moeilijk hij het ook had in zijn privéleven. Coulance of een waarschuwing kan misschien bij enkele dagen, maar niet over zo'n lange periode."

Advies

De opmerking over de officier van justitie maakte volgens de gemeente juist deel uit van het advies. ,,Als we de boete uitschrijven, komt deze bij het Centraal Justitieel Incasso Bureau terecht en kunnen wij daar niets meer aan veranderen. Daar kun je dan bezwaar maken." 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement