Volledig scherm
archieffoto © Thinkstock

Onrust leidt tot uitstel financiering van kunstgrasvelden in Waalwijk

WAALWIJK - De Waalwijkse politieke partijen willen dat de gemeente wacht met nieuwe regels voor het financieren van kunstgras tot er meer bekend is over de gezondheidsrisico’s. Vorige week ontstond landelijke onrust na een uitzending van tv-programma Zembla, waaruit bleek dat de rubberen korrels in het kunstgras mogelijk kankerverwekkend zijn.

Die documentaire werd uitgezonden op het moment dat Waalwijk bezig is met het opstellen van nieuw beleid over de financiering, naar aanleiding van de aanleg van kunstgrasvelden bij voetbalclub WSC deze zomer. Daar werden twee velden aangelegd. De club moest een derde betalen, een derde komt uit een lening waarbij Stichting Waarborgfonds Sport garant staat en een derde werd door de gemeente zelf betaald. De gemeente wil dat deze constructie ook gaat gelden als andere sportverenigingen aanvragen voor kunstgras doen.

Uitstel
Maar er wordt nu pas op de plaats gemaakt tot er meer bekend is over de risico’s. Dat zal volgend jaar zijn. Op dit moment doet de Europese Commissie onderzoek naar de gevaren voor de gezondheid door kunstgras. Als Waalwijkse clubs toch een aanvraag voor kunstgras doen, neemt de gemeente die wel in behandeling.

Geen acuut gevaar
Waalwijk heeft zeven kunstgrasvelden waarin rubberen korrels zijn verwerkt. Volgens de wethouder is er geen acuut gevaar voor de gezondheid en hoeven de velden niet gesloten te worden. „Er is een discussie op gang gekomen en één en ander wordt nu nadrukkelijk onderzocht. Mochten hier negatieve conclusies uit voortkomen, dan komt de gemeente in actie.”

Waalwijk, Heusden e.o.