Volledig scherm
Leo de Jong (rechts) heeft zijn schuur in Drunen verruilt voor een fabriekspand in Waalwijk waar de Twizzler nu wordt geproduceerd. © beeldwerkt

Ook rolstoelers kunnen voortaan het strand op

WAALWIJK/DRUNEN - Rolstoelers die niet naar het bos of het strand kunnen. Als het aan Leo de Jong uit Drunen ligt, is dat verleden tijd. Hij ontwikkelde de Twizzler. Een rolstoel op twee wielen, zónder de belemmerende kleine steunwieltjes voorop. 

Aanleiding voor de Twizzler was het verhaal van een bekende van De Jong. Een jonge vader die zijn rolstoel helemaal zat was. Als zijn vrouw en kinderen zich uitleefden aan zee, moest hij altijd achterblijven op de verharde weg achter de duinen. Er waren wel rolstoelen met dikke banden en een sterke motor, maar daar kon de jonge vader, vanwege zijn ziekte, niet mee overweg. Hij had er teveel kracht voor nodig. 

De Jong was 65, had zijn bedrijf verkocht en had nog wel zin in een klus. De techneut knutselde in zijn schuur twee zelfbalancerende rolstoelen in elkaar. 

Patent

Voor het onderstel gebruikte hij een soort Segway. Ondanks dat de steunwielen ontbreken, valt de stoel niet om. ,,Door een speciale techniek zorgt de rolstoel er zelf voor dat hij in balans blijft." Wanneer De Jong naar voren buigt, gaat de stoel vooruit. Wanneer hij achterover leunt, rolt de stoel naar achteren. ,,Er is nauwelijks kracht voor nodig. Als ik alleen mijn hoofd beweeg, of mijn armen, doet hij het ook." Voor de besturing heeft De Jong patent aangevraagd en gekregen. 

Bij hogere snelheid wordt de zitting automatisch versteld. ,,Je hoeft dus niet naar voren te blijven leunen als je op snelheid bent", zegt De Jong. Een voordeel als je bijvoorbeeld een spierziekte hebt. 

De garage van De Jong in Drunen is inmiddels verruild voor een fabriekspand aan de Midden-Brabantweg in Waalwijk. En sinds kort mag de Twizzler de straat op. ,,Hij is goedgekeurd als medisch hulpmiddel. Alle benodigde certificaten zijn binnen."