Volledig scherm
Voorzitter Jan van Buul van Coöperatie De Spranckelaer (CDS) met op de achtergrond de geluidswal. © Rens Groenendijk

Ophoging geluidswal De Spranckelaer in Sprang-Capelle gaat beginnen

SPRANG-CAPELLE - Voor de bewoners van de 202 recreatiewoningen op De Spranckelaer in Sprang-Capelle komt de langgekoesterde wens om een 'gewone' woonwijk te worden steeds dichterbij. Deze week wordt een begin gemaakt met een belangrijke stap: de verhoging van de geluidswal langs de A59.

"De geluidsnormen die gelden voor woonhuizen zijn strenger dan voor recreatiewoningen, en daarom moet de geluidswal worden opgehoogd", licht voorzitter Jan van Buul van Coöperatie De Spranckelaer (CDS) toe. "De beplanting wordt verwijderd en de top van de huidige geluidswal afgegraven. Daarna brengen 5500 vrachtwagens nieuwe grond om de wal te verhogen en te verlengen. En vervolgens komt er weer een nieuwe beplanting op."

6,5 meter
De huidige geluidswal van 2,5 meter hoog en een kilometer lengte wordt aan beide einden met honderd meter verlengd. De hoogte wordt op 5,5 tot 6,5 meter gebracht. Het voetpad rond de plas wordt opnieuw aangelegd. Het werk is over een paar maanden klaar en daarmee is de laatste hobbel genomen om te voldoen aan de voorwaarden die de provincie Brabant en de gemeente Waalwijk stellen aan de legalisering.

Van Buul: "Binnenkort wordt het aangepaste bestemmingsplan voorgelegd. Maar eigenlijk verandert er door de toestemming voor permanente bewoning feitelijk niets aan de situatie. De meeste mensen op De Spranckelaer wonen hier al sinds het park 15 jaar geleden is gebouwd. Omdat sommigen van hen willen verhuizen, biedt dat nieuwe kansen aan starters op de woningmarkt."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Zorgen en vragen over aanleg nieuwe containerhaven in Waalwijk; ‘Er komt maar één schip per dag’
    PREMIUM

    Zorgen en vragen over aanleg nieuwe container­ha­ven in Waalwijk; ‘Er komt maar één schip per dag’

    WAALWIJK - Wordt de nieuwe containerhaven in Waalwijk niet onnodig groot, zo wil de MER-commissie van de gemeente Waalwijk weten. De haven op bedrijventerrein Haven Acht krijgt twee dubbele laad- en losplaatsen, goed voor vier schepen. ,,Maar er komt maar één schip per dag", zegt de commissie die onderzoek doet naar de effecten die de aanleg van de haven heeft op het milieu.