Volledig scherm
De woning brandde volledig uit. © FPMB/Erik Haverhals

Pan voor pan het rijksmonument in Waalwijk uitkleden

WAALWIJK - Je hebt sloopwerkzaamheden waarbij een hamer meedogenloos muren en daken aan gort slaat, en je hebt sloopwerkzaamheden die je welhaast ambachtelijk kunt noemen. Die van het rijksmonument uit begin negentiende eeuw aan de Grotestraat in Waalwijk dat in begin oktober door een brand grotendeels werd verwoest, hoort zonder twijfel bij die laatste soort.

Dakpan voor dakpan, steen voor steen wordt het pand sinds deze week afgepeld tot het instortingsgevaar geweken is.

Voor pandeigenaar Marina Moons was de brand een drama. Ze verhuurde de ruimte aan vijf Polen toen er brand uitbrak in het linkerdeel, vermoedelijk in een hoekje bij de eetkamer. Hoe de fik ontstond, is niet meer te achterhalen. Ook forensisch onderzoek kon geen uitsluitsel geven. De enige persoon die thuis was, kon ontkomen. Snel sloegen de vlammen uit na de rechterhelft van het gebouw. De brandweer rukte met groot materieel uit.

Wat overbleef is een zwartgeblakerd gebouw dat aan de linker kant totaal onbewoonbaar is. Wat de schade aan de rechterkant is, moet nog blijken. Moons, die zelf architect is bij haar eigen renovatiebedrijf Moons in dezelfde straat, wil het pand in dezelfde staat terugbrengen. "Dat is het gebouw waar ik ooit verliefd op ben geworden.”