Volledig scherm
Staatssecretaris Jetta Klijnsma © Rijksoverheid/Arenda Oomen

'Participatiewet maakt mensen financieel en geestelijk kapot'

WAALWIJK - Het idee achter de Participatiewet is goed; zoveel mogelijk mensen met een beperking aan het werk helpen bij een gewoon bedrijf. „De uitwerking is echter dramatisch”, zegt Niels Aussems uit Waalwijk. „De wet maakt mensen geestelijk en financieel kapot.”

Volgende week woensdag staat een tussentijdse evaluatie van de Participatiewet op de agenda van de Tweede Kamer commissie van Sociale Zaken. De wet is sinds anderhalf jaar van kracht. Sociale werkplaatsen zijn voor nieuwe mensen (zo goed als) gesloten. Voortaan moeten werknemers met een beperking aan de slag bij een gewoon bedrijf.

Wat Niels Aussems (24) vindt van de Participatiewet weet staatssecretaris Jetta Klijnsma al. De Waalwijker schreef de staatssectretaris een uitgebreide brief. De wet moet, wat hem betreft, zo snel mogelijk worden teruggedraaid.

Bedrijven doen niet mee
Het probleem is helder, zegt Aussems. „Het was de bedoeling dat werkgevers banen zouden creëren voor mensen met een beperking, maar het gros van de bedrijven doet niet mee.” Er zijn maar weinig werkgevers die hun bedrijf openstellen en bereid zijn het werkproces aan te passen, zegt hij. „Er zijn dus veel te weinig banen.”

Het gevolg is dat veel mensen met een beperking nu thuis zitten, want instromen op een sociale werkplaats kan ook niet meer. Een grote fout, vindt Aussems. „De overheid had het eerst goed moeten regelen. Nu hebben ze hun oude schoenen weggegooid voordat er nieuwe waren.”

Lees vrijdag 24 juni meer over de gevolgen van de Participatiewet in Brabants Dagblad, editie De Langstraat.

Waalwijk, Heusden e.o.