Volledig scherm
© Thinkstock

Plan: dorp voor 3000 arbeidsmigranten in Waalwijk

WAALWIJK - Er zullen veel meer arbeidsmigranten naar Waalwijk komen dan de gemeente denkt. En voor de huisvesting van hen is er maar één goede oplossing: een nieuw dorp voor 1.500 arbeidsmigranten, dat kan doorgroeien naar 3.000 bewoners. Dat plan hebben Stef van Bladel (uitzendbureau T&S Group) en Sander van der Linden (Van der Linden Transport) althans. Van der Linden: „We willen een deugdelijke oplossing vinden.”

De gemeente zegt in een reactie dat er geen inhoudelijke gesprekken hebben plaatsgevonden, maar dat het plan niet past binnen het beleid. De twee ondernemers willen desondanks proberen steun te krijgen van meer ondernemers.

Het plan is nog prematuur, er liggen nog geen gedetailleerde ontwerpen klaar en er zijn geen vergunningen aangevraagd. Maar het idee is helder. Het moet een soort Center Parcs-achtige bedoening worden, niet te ver van bedrijven waar de arbeidsmigranten werken en op afstand van de woonwijken zodat er geen overlast ontstaat.

Enige manier
Een migrantendorp is volgens de twee de enige manier om het probleem van huisvesting voor arbeidsmigranten op te lossen. Er zijn weliswaar twee andere initiatieven voor zogenoemde campussen, maar die zijn bij lange na niet grootschalig genoeg, menen ze. Zo moeten op het voormalige RWB-terrein volgend jaar woonunits verrijzen voor 400 arbeidsmigranten. En in het voormalige pand van Wärtsilä aan de Altenaweg zullen per april ook 252 arbeidsmigranten komen te wonen. Van Bladel: „Die initiatieven zijn niet meer dan twee druppels op een gloeiende plaat.”

Want volgens de ondernemers komen veel meer arbeidsmigranten naar Waalwijk dan de 2.500 tot 3.500 mensen waar de gemeente rekening mee houdt. Van Bladel: „Nu al zijn er 4.000 arbeidsmigranten, volgend jaar komen er daar zeker 1.500 bij. Die kan je niet allemaal huisvesten in campussen verspreid in de gemeente. Met ons plan los je het probleem definitief op.”