Volledig scherm
Voormalig zorgcentrum Samarja is gekocht door het Waalwijks bedrijf Dushi. © Jeroen de Jong / Beeld Werkt

Politiek wil snel aanscherping regels huisvesting Polen in Waalwijk

WAALWIJK - De meeste politieke partijen in Waalwijk willen dat er snel opnieuw wordt gekeken naar de regels voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Donderdagavond werd een motie hiertoe van GroenLinksaf met een overgrote meerderheid aangenomen.

De wens komt voort uit de discussie over de plannen die het bedrijf Dushi heeft met het voormalig zorgcentrum Samarja om 120 Oost-Europeanen te huisvesten. Alleen Werknemersbelang stemde, zonder motivatie, tegen.

Of het politieke voornemen gevolgen heeft voor de plannen rond Samarja, is zeer de vraag. De politieke partijen willen dat het college gesprekken voert met eigenaren Leo Pullens en Anna Groenendaal als de nieuwe regels over de huisvesting zijn gemaakt. "We doen dan een beroep op hun coulance", zegt wethouder Judith Keijzers. "We kunnen niet meer dan alleen vragen of ze aanpassingen willen doen. We moeten hun plannen echter toetsen aan het huidige beleid."

Gedateerd
Het huidige beleid komt uit 2013 toen uitzendbureau T&S Group 36 woningen voor Polen wilde bouwen. Dat plan ging niet door. Twee jaar later zou dat beleid geëvalueerd en zo nodig aangepast moeten zijn. Die evaluatie kwam er niet. Daardoor moeten de plannen van Dushi nu beoordeeld worden op de regels die volgens de politiek inmiddels gedateerd zijn.

Waalwijk, Heusden e.o.