Volledig scherm
De documentaire over Poolheld Sjef van Dongen (rechts), die zijn roots in Waalwijk had, is op verschillende plaatsen te zien geweest. © BD

Poolheld doet nu ook Waalwijk aan

WAALWIJK - In Atelier Winterdijk 30b is eind oktober een bijzondere documentaire te zien. De Vergeten Held gaat over noordpoolheld Sjef van Dongen (1906-1973), die zijn roots in Waalwijk had.

„Zijn ouders kwamen hier vandaan en na zijn avontuur heeft hij enkele jaren in Waalwijk gewoond”, zegt de maker van de documentaire, Frans Mouws. „We vinden het daarom extra leuk om de tournee van de documentaire in Waalwijk af te sluiten.”

De Vergeten Held is het afgelopen jaar in het hele land vertoond, in filmhuizen, op festivals, bij heemkundekringen. Het verhaal gaat over Sjef van Dongen, die in 1928 in de mijnbouw werkte op Spitsbergen. Toen de fascistische, Italiaanse generaal Nobile daar strandde met een zeppelin, aarzelde Van Dongen geen moment en zette zelf een reddingsoperatie op touw.

Honden eten
„Met sleehonden is hij zes weken onderweg geweest om Nobile en zijn gezelschap te redden. Dat was een barre tocht over het poolijs, waarbij hij een paar van zijn honden moest opeten om in leven te blijven. Uiteindelijk moest Van Dongen zelf gered worden, maar zijn reddingspoging werd wereldwijd gezien als een heldendaad. De kranten stonden er vol van, van New York tot Milaan”, aldus Mouws.

De Vergeten Held is donderdag 27 oktober te zien in Atelier Winterdijk 30b, aanvang 20.00 uur.

Lees het verhaal over de documentaire in het Brabants Dagblad, editie Langstraat, van vrijdag 29 september.

Waalwijk, Heusden e.o.