Volledig scherm
Overdiepse polder Waspik © Daan van de Weijenberg

'Prestigeproject Overdiepse polder had ook schaduwkant'

WASPIK - De Overdiepse polder bij Waspik, die over de hele wereld bekijks trekt vanwege de boerderijen op terpen, heeft gezinnen ook veel leed bezorgd. Dat zegt boer Hans Verschure, die de polder moest verlaten omdat er geen plek meer voor hem was.

De polder wordt gezien als paradepaardje van de Nederlandse waterstrijd. De overheid wilde de polder onder water laten lopen, zodat mensen elders droge voeten konden houden. De boeren bedachten echter een alternatief plan: er kwamen boerderijen op terpen. Zo kon een deel van de boeren blijven, maar een ander deel moest vertrekken.

Verschure behoorde tot de laatste groep. Zijn gezin werd lange tijd in onzekerheid gehouden over een nieuwe bestemming, zegt hij. "Het heeft mij veel pijn gedaan en het is emotioneel een moeilijke periode geweest.'' Het Brabants Dagblad bracht Verschure voor een gesprek samen met Corné Zijlmans, die een hagelnieuwe boerderij op een terp betrok en met een veel beter gevoel kan terugkijken op het project.

Lees zaterdag in het Brabants Dagblad de twee verschillende verhalen over de Overdiepse polder die volgende week officieel wordt opgeleverd.