Volledig scherm
Bij Van de Reijt Meststoffen BV lagen de twee slachtoffers onder een omgevallen muur. © Erik Haverhals

Rechter: meer onderzoek nodig naar instorten scheidingswand kunstmestbedrijf Waalwijk

BREDA - Er is meer onderzoek nodig naar de oorzaak van het instorten van een scheidingswand bij meststoffenbedrijf Van der Reijt in Waalwijk waarbij Jan Verbeek en Geert den Dekker het leven lieten. Dat laat de rechtbank in Breda woensdag weten. 

Volgens de rechtbank Zeeland-West-Brabant zijn nog niet alle mogelijke scenario's onderzocht. Dat de muur geërodeerd was en scheef stond, is door onderzoek vast komen te staan. Er is volgens de rechter echter nog niet onderzocht of de specifieke werkwijze van de werknemer die ochtend mogelijk van invloed is geweest op het instorten van de wand. 

Hij week namelijk af van de gebruikelijke manier van werken. Om ruimte te maken in een ander vak werd een grotere hoeveelheid kunstmest dan gebruikelijk in de opslagruimte, tegen de scheidingswand aan gelegd. Mogelijk werd de muur tijdens het laden ook enkele keren geraakt door de machine waarmee de werknemer de kunstmest inlaadde.

Vervolgonderzoek

De rechtbank geeft aan dat het zich realiseert dat de beslissing tot een vervolgonderzoek voor de nabestaanden zwaar kan zijn. Toch acht de rechter het nodig om tot een weloverwogen vonnis te komen. De rechter-commissaris krijgt de  opdracht een deskundige te benoemen die gaat onderzoeken wat nu de oorzaak was van het instorten van de muur. Ook wordt onderzocht of de afwijkende werkwijze van invloed kan zijn geweest op het instorten van de muur. 

Het ongeval  bij het meststoffenbedrijf waarbij de twee mannen omkwamen, vond plaats op 11 september 2014. Zowel het meststoffenbedrijf als de 52-jarige directeur/eigenaar worden vervolgd

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement