Volledig scherm
Wethouder Ronald Bakker opent de sluis en brug. De vaarweg is weer geopend voor vaarverkeer. © Jan Stads

Renovatie sluis en brug Zomerdijk in Waalwijk afgerond

WAALWIJK - Wethouder Ronald Bakker opende donderdag vanuit het nieuwe sluiswachtershuisje de gerenoveerde sluis aan de Zomerdijk in Waalwijk. Met de vervanging van de brug en het verplaatsen van het sluiswachtershuisje is de totale renovatie van de sluis klaar.

De renovatie moest plaatsvinden omdat bepaalde onderdelen aan het verslijten waren, zo bleek uit eerdere inspecties naar de technische staat. De brug en sluis dateren van 1964. Ze moesten uiterlijk in 2016 gerenoveerd worden.

Renovatie
In juni van dit jaar is de brug aan de Zomerdijk verwijderd. In zes weken tijd is de brug vervangen en het sluiswachtershuisje gebouwd. De nieuwe brug is breder dan de oude in verband met de toekomstige aansluiting op de (noordelijke) randweg. Het sluiswachtershuisje is verplaatst zodat beter zicht is op de toekomstige haven. Ook is het remmingwerk in de binnen- en buitenhaven vervangen en zijn de loopbordessen verbreed.

Economie
De brug en de sluis zijn niet alleen van economisch belang voor de bedrijven die gebruik maken van de haven. Met name de sluis speelt ook een rol in de waterkering. De sluis moet ervoor zorgen dat een deel van Waalwijk droge voeten houdt bij extreem hoge waterstanden.

In 2015 werd ook aan de sluis gewerkt. Toen werden nieuwe hoge en lage sluisdeuren geplaatst. Daarnaast werden de vloeddeuren vervangen.

Waalwijk, Heusden e.o.