Volledig scherm
Het museum aan de Elzenweg sloot 15 januari zijn deuren. Eind 2018, begin 2019 is de verhuizing gerealiseerd. © FRANK TROMMELEN

Schoenenmuseum kost Waalwijk flinke smak geld

WAALWIJK - Waalwijk wil het schoenenmuseum redden, maar het gaat de gemeente wel extra geld kosten. De gemeente wil in totaal 950.000 euro extra in het Schoenen Leder Educatie Museum (SLEM) steken om de stichting achter het museum van de financiële ondergang te redden. De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan.

Ook SLEM zelf zal flink moeten saneren op de eigen organisatie, voor ongeveer hetzelfde bedrag. Hoe de stichting dat gaat doen, is nog onduidelijk. Wel worden enkele ambitieuze doelen bijgesteld. Zo hoeft SLEM geen voorloper meer te zijn in kennis over de schoenen- en leerbranche. Grijpen de stichting en de gemeente niet in, dat loopt het financiële tekort op tot in totaal 1,9 miljoen euro in 2019.

Essentie
Eind maart werd de gemeenteraad al door wethouder Hans Brekelmans ingelicht over de financiële problemen bij SLEM. Nu is plan van aanpak klaar waaruit blijkt dat de gemeente het SLEM-plan wil voortzetten. De komst van het museum is volgens de gemeente essentieel om het in verval geraakte centrum aantrekkelijker maken voor bezoekers en ondernemers. ,,De afgelopen tien jaar zijn zo’n 25 modezaken al verdwenen”, zegt Brekelmans. ,,Het museum in het centrum moet een impuls voor iedereen zijn.”

De bedoeling is dat het museum in 2019 de deuren opent in het pand waar nu alleen de schoenenopleiding van SLEM zit. Van volledige nieuwbouw ziet de gemeente af, maar het pand moet wel grondig worden verbouwd. Jaarlijks moet het museum zo’n 40.000 tot 50.000 bezoekers trekken, terwijl op de oude locatie aan de Elzenweg jaarlijks 20.000 bezoekers kwamen. Voor het hele project werd aanvankelijk 9,9 miljoen euro gereserveerd. Maar daar komt nu een flink bedrag bij.

Waalwijk, Heusden e.o.