Volledig scherm
© Thinkstock

Sloophamer in kunstwerk Walewyc-mavo Waalwijk

WAALWIJK - Het is voor de Waalwijkse architect Marina Moons 'super zuur' dat zij zich vergeefs heeft ingezet om het mozaïekkunstwerk op de gevel van de oude Walewyc-mavo te redden. Een nipte meerderheid van de gemeenteraad wil geen geld beschikbaar stellen. En dus gaat na de vakantie de sloophamer tegen het kunstwerk.

„Doodzonde het verloren gaat”, zegt Moons. Van alles probeerde zij samen met Bond Heemschut om het kunstwerk van Berend Hendriks uit de wederopbouw te behouden.

Bouw
Op de huidige plek moeten appartementen worden gebouwd. Twee locaties werden gevonden waar het kunstwerk heen kon gaan: scholengemeenschap De Overlaat en Theater De Leest. De directeuren van beide locaties wilden alleen zelf geen geld uittrekken voor de redding. Dus werd 50.000 euro gevraagd van de gemeente. De rest van het benodigde bedrag van 105.000 euro zou via sponsoren bijeen worden gebracht.

Dat was al bijna rond, vertelt Moons. „De Rabobank wilde 25.000 euro doneren als de gemeente ook aan de redding zou bijdragen.” Het risico voor de gemeente is te groot, vindt wethouder Hans Brekelmans.

Waalwijk, Heusden e.o.