Volledig scherm
4 kinderen, die het middel in hun ogen kregen, moesten ter observatie naar het ziekenhuis. © Erik Haverhals/FPMB

Spuitmiddel dat kinderen in Sprang-Capelle trof ‘was oud spul’

SPRANG-CAPELLE - De bewoner die maandagavond zijn tuin aan de Julianalaan in Sprang-Capelle besproeide met formaldehyde, is zich van geen kwaad bewust. 4 kinderen, die het middel in hun ogen kregen, moesten ter observatie naar het ziekenhuis. De man gebruikte het om onkruid te bestrijden. "Het was oud spul."

Formaldehyde is een giftige stof die onder meer wordt gebruikt bij de productie van spaanplaat (spaanplaatgas), maar ook voorkomt in sigarettenrook. Daarnaast zit het in sommige ontsmettingsmiddelen voor ziekenhuizen en laboratoria, en wordt het ook in de veeteelt benut om de hoeven van het vee te ontsmetten.

Die laatste toepassing is ook bij de bewoner van de Julianalaan bekend. "Het is om klauwen schoon te maken", zegt hij. Het zou ook in zwang zijn als onkruidverdelingsmiddel. Volgens het college voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden, dat die de toelaatbaarheid van bestrijdingsmiddelen bepaalt, is formaldehyde per 1 januari dit jaar ingedeeld als carcinogeen 1B. Dat betekent dat het geldt als kankerverwekkend. Met de kinderen gaat het inmiddels weer goed.

Waalwijk, Heusden e.o.