Volledig scherm
© Thinkstock

Studie naar poule voor uitwisseling in De Langstraat

WAALWIJK - Een poule waarin bedrijven in De Langstraat medewerkers met elkaar kunnen uitwisselen. Dat is het idee van het nieuwe mobiliteitscentrum waar de gemeenten Heusden en Waalwijk onderzoek naar doen.

Dan hebben bedrijven te veel medewerkers, dan weer te weinig. Een poule voor personeelsuitwisseling tussen bedrijven kan een oplossing bieden. Heusden en Waalwijk doen een studie.

Een poule waarin bedrijven in De Langstraat medewerkers met elkaar kunnen uitwisselen. Dat is het idee van het nieuwe mobiliteitscentrum waar de gemeenten Heusden en Waalwijk onderzoek naar doen. „Je ziet dat het ene bedrijf op sommige momenten een overschot heeft aan medewerkers, terwijl een ander bedrijf ze goed kan gebruiken”, zegt wethouder Ronald Bakker. „Op deze manier moeten ze elkaar uit de brand kunnen helpen.”

Signalen
Het plan ontstond na gesprekken met Solaris Parkmanagement. Daar kwamen signalen binnen van bedrijven die omhoog zaten met hun personeel. „Ze vroegen aan mij of ik bedrijven aan elkaar wilde koppelen”, zegt parkmanager François van Zon, die vervolgens met drie grote werkgevers de koppen bij elkaar heeft gestoken. Daarna is Van Zon in overleg gegaan met de gemeenten Heusden en Waalwijk.

Naast Van Delft Installatie uit Nieuwkuijk en Dingemans Elementenbouw in Kaatsheuvel, is Thermaflex in Waalwijk één van die grote werkgevers die bij het plan betrokken is. Directeur Marcel Houben ziet de noodzaak voor een poule voor zijn eigen bedrijf. „Wij maken voorgeïsoleerde leidingsystemen, die we onder de grond moeten aanbrengen. In de winter hebben we minder werk te doen. Dan kunnen we medewerkers uitlenen, terwijl we soms juist mensen nodig hebben als we nieuwe innovaties invoeren.”

Onderzoek
De gemeenten gaan met de studie nu onderzoeken of er genoeg steun onder de ondernemers is voor een zogenoemd mobiliteitscentrum. Daar zouden ondernemers dan ook terecht kunnen voor vragen over personeelszaken. Voor het onderzoek wordt 23.000 euro uitgetrokken. Met dertig ondernemers uit de drie Langstraatgemeenten wordt gesproken. Over drie tot vier maanden moet duidelijk zijn of een mobiliteitscentrum haalbaar is.

De drie gemeenten gaan ervan uit dat ze er zelf geen subsidie in hoeven te steken. „Als uit het onderzoek blijkt dat ze toch een bijdrage nodig hebben, dan overleggen we dat met de gemeenteraad”, zegt de Heusdense wethouder Hanne van Aart. „Het is de bedoeling dat het centrum geen subsidieslurper wordt. Dit initiatief zal door de ondernemers gedragen moeten worden.”

Waalwijk, Heusden e.o.