Volledig scherm
Het schip in de takels. © Gert-Jan Buijs

Superjacht op miniformaat te water in Waalwijk(video)

WAALWIJK - Zo'n drie miljoen euro hing maandagmiddag in de hijsbanden bij de loswal aan de Gantelstraat in Waalwijk. Van der Heijden Steelyachts heeft voor een puissant rijke Engelsman een boot gebouwd die alle faciliteiten heeft van een jacht van 80 meter, maar dan 'samengepropt' in - nog altijd - 26 meter.

,,De eigenaar heeft zijn superjacht van 80 meter verkocht. Hij kon er lang niet alle havens mee in", zegt bouwer Ronald van der Heijden. Het nieuwe jacht ging eerst met speciaal vervoer van de Duikerweg, nog geen kilometer verderop naar de loswal, en werd daarna met een 1500-tonskraan in het water gelaten.

De komende weken wordt het jacht verder afgebouwd in Drimmelen, waarna de eigenaar Paul de sleutels krijgt. Omdat hij graag 'naar de overkant' gaat heeft het jacht een tank waar ongeveer 22 ton diesel in gaat. En kan hij dus in één keer de Atlantische Oceaan oversteken zonder te hoeven tanken.

In het Brabants Dagblad van dinsdag 28 juni meer ins en outs uit de wereld van de superjachten.

Bekijk ook een versneld filmpje van de tewaterlating.

Volledig scherm
De boot op de trailer. © Gert-Jan Buijs
Volledig scherm
Het schip hangt boven het water. © Gert-Jan Buijs
Volledig scherm
Begeleiding met een kabel. © Gert-Jan Buijs
Voorzichting en langzaam - en daarom achteraf versneld - toont dit filmpje de tewaterlating van het superjacht in Waalwijk.

Waalwijk, Heusden e.o.