Volledig scherm
© Thinkstock

Taalhuis in Waalwijk tegen laaggeletterdheid

WAALWIJK - Na de zomer krijgt de bibliotheek in Waalwijk een aparte ruimte die als gratis ‘Taalhuis’ wordt gebruikt, waar volwassen laaggeletterden geholpen kunnen worden. In het Taalhuis kunnen inwoners afspraken maken met medewerkers om een persoonlijk plan te maken of ze kunnen op de computer taallessen volgen. Begin dit jaar werden ook al vier taalhuizen in Tilburg geopend.

Het Taalhuis is onderdeel van Waalwijk Taalrijk en richt zich op volwassenen. De activiteiten tot nu waren vooral voor jongeren. Waalwijk Taalrijk bestaat nu enkele jaren en de gemeente wil het programma de komende jaren graag voortzetten. Volgens Hans Brekelmans zijn de resultaten uitstekend. „De schoolprestaties van leerlingen die ons programma volgen, verbeteren zichtbaar. Dat valt ook verschillende ministeries in Den Haag op. Zij houden ons initiatief nauwlettend in de gaten.”

Kwaliteit
De landelijke overheid bezuinigt desondanks wel op het budget, dat van 120.000 euro per jaar teruggaat naar 65.000 euro. Omdat de gemeente Waalwijk het programma echter belangrijk vindt tegen laaggeletterdheid, vult de gemeente dat gat uit eigen portemonnee op. „Zo kunnen we dezelfde kwaliteit blijven leveren”, zegt Brekelmans.

​Taalontwikkeling
Voor de komende jaren wil Waalwijk Taalrijk zich meer gaan richten op het onderwijzen van volwassenen, zoals met het Taalhuis. Volgens de gemeente weten veel laaggeletterde ouders niet hoe belangrijk hun rol is bij de taalontwikkeling van hun kind. Ook weten sommige ouders niet hoe ze hun kind in de taalontwikkeling moeten stimuleren.

Waalwijk, Heusden e.o.