Volledig scherm
2613 wandelaars lopen aan het begin van De 80 van de Langstraat. © Erik Luiten

'Tachtig kilometer lopen in de nacht breekt je'

WAALWIJK – Gedrang bij de hekken bij de start van De 80 van de Langstraat op het Raadhuisplein in Waalwijk. Een menigte van mensen keek naar de wandelaars die hun tocht van 81,2 kilometer begonnen. De eerste wandelaars konden bijna niet wachten tot het startsein werd gegeven.

Maar een wedstrijd is de tocht niet. Onderling voor de meesten niet ten minste. Wel is het een strijd voor ieder voor zich ,,want tachtig kilometer lopen in de nacht breekt je", zegt Renee Kooger (27). ,,Vorig jaar heb ik de tocht op de helft moeten afbreken. Het werd me te veel. Ik hoop het dit jaar te halen."

Van de eerste tot de laatste van de 2613 wandelaars duurde het vanaf het startsein maar tien minuten tot ze allemaal het centrale plein in Waalwijk hadden verlaten. Op naar Vlijmen, waar de eerste grote hoofdpost 20,6 kilometer verderop ligt. Die ging zaterdagavond rond 22.00 uur open en verwachtte niet veel later de eerste wandelaars. Een snelle rekensom maakt dat de snelste lopers bijna 10 kilometer per uur lopen.

Bij het startschot viel ook meteen de schemer in. De lopers gaan een lange nacht tegemoet. De eerste wandelaars worden rond zondag 5.00 uur 's ochtends al bij de finish verwacht. Tot zondag 16.00 uur heeft de laatste deelnemer de tijd. Hoeveel mensen dat gaan halen is zondag bekend.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Waalwijk, Heusden e.o.