Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Tips voor inwoners van Waalwijk: hoe gebruik je de groene kliko zo goed mogelijk

WAALWIJK - De gemeente Waalwijk blinkt niet uit in de inzameling van groente-, fruit en tuinafval. Waalwijk behoort tot de 10 gemeenten in Nederland met de laagste opbrengst. Enkele tips hoe om te gaan met de groene kliko en antwoorden op vragen over afvalscheiding.

Van de vuilniscontainers is de groene voor gft-afval ronduit de smerigste. Hoe voorkom ik stank en invasies van maden?

Als de temperaturen oplopen, zet dan de groene kliko op een plek uit de zon. Resten van kip en vis, maden zijn er dol op. Volgens Milieu Centraal , een stichting met banden met de overheid, is het handig om vlees- en visresten te verpakken in een oude krant en die weg te gooien in de container die het snelst wordt geleegd.

Maar dan blijft er alsnog van alles in de container plakken, zeker als ik ook de etensresten apart houd van het restafval. Jakkes!

Een krant op de bodem van de kliko wil helpen om te voorkomen dat er van alles achterblijft als de vuilniswagen is geweest. Ook mag een papieren containerzak worden gebruikt. Maar let op: het moet wel om een composteerbare zak gaan. Die zijn herkenbaar aan een kiemplantlogo of het ok-compostlogo.

Volledig scherm
Het OK-compostlogo. © Stichting Milieu Centraal

Ja, en dan is die vieze container geleegd. Kan ik dan met een scheut chloor een einde maken aan de stank? Ruikt 'ie voor even weer lekker fris en chloor helpt allerlei bacteriën om zeep.

Doet dat maar niet, want bij het scheiden van gft-afval draait het immers om composteren. Chloor gooit dan roet in het eten. Ouderwetse soda of groene zeep is een beter idee om aan een frisse kliko te komen.

Het groente-, fruit- en tuinafval en etensresten thuis apart houden, dat heeft toch helemaal geen zin? En de buurgemeente is veel groener dan die van mij. En heeft dus meer groenafval. Feit is dat andere partijen toch veel grotere vervuilers zijn? Laten ze daar maar energie in steken!

Dat is volgens de overheid een fabel. De bouw en de industrie zijn weliswaar de grootste producenten van afval, maar die sectoren recyclen 80 tot 90 procent. In de landbouw is het zelfs 93 procent. En bij elkaar produceren de bouw en de industrie minder afval dan huishoudens. En thuis recyclen we nog maar de helft van wat we weggooien. De overheid wil dat opkrikken van 50 tot 75 procent.

Nou, dan moet die overheid maar eens duidelijk maken wat wel en eigenlijk niet bij gft-afval hoort. Al weet ik volgens mij heel goed wat wel en niet mag. Sinaasappelschillen horen niet bij het gft-afval, want die mogen ook niet op de mesthoop, weet ik van vroeger. En als ik bijvoorbeeld mosselen heb gegeten, gooi ik de schelpen altijd netjes in de groene kliko. Puur natuur, toch?

Kijk, daar gaat het al mis. Mosselschelpen verteren niet en horen dus thuis bij het restafval. En sinaasappelschillen (behalve die van biologische appelsienen) mogen inderdaad niet op de mestvaalt, vanwege de aanwezige bestrijdingsmiddelen. In de gft-container kunnen ze geen kwaad, omdat dat afval bij professionele compostmakers belandt. Die gebruiken installaties die wel raad weten met deze schillen. Bij twijfels of het de grijze of de groene wordt, kijk op de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal. Er is ook een app.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement