Volledig scherm
Burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk. © Jeroen Pulles / rechtenvrij te g

Toekomstvisie Waalwijk; '80.000 inwoners is ideaal'

WAALWIJK - De gemeente Waalwijk reikt de buurgemeenten Heusden en Loon op Zand weer de hand voor verregaande samenwerking. Zelfs een herindeling sluit de gemeente niet uit. Dat blijkt uit de opgestelde toekomstvisie.

De Waalwijkse burgemeester Nol Kleijngeld wil dat er een onderzoek komt naar verregaande samenwerking met de gemeenten Heusden en Loon op Zand. Daarbij sluit hij ook een herindeling niet uit. Volgens hem kan Waalwijk de gemeentelijke taken op dit moment aan. ,,Maar als de trend doorzet en er meer regels bij komen, sta je als grotere gemeente sterker."

Kleijngeld zegt dit naar aanleiding van de toekomstvisie die de gemeente heeft laten opmaken. Daarin worden huidige problemen geschetst en over hoe Waalwijk er in 2025 uit moet komen te zien.

Het idee voor nauwere samenwerking is in het verleden vaker onderwerp van discussie geweest, maar komt niet echt van de grond. Begin dit jaar riep de provincie nogmaals op om de samenwerking in De Langstraat intensiever te maken.

Ideale maat

Kleijngeld kan zich in die oproep vinden. Volgens hem is het waarschijnlijk dat gemeenten in de toekomst met meer regels te maken krijgen. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook al met de overheveling van de zorgtaken van de landelijke overheid naar de gemeenten. ,,Een gemeente van 80.000 inwoners heeft de ideale maat. Dan kun je dichtbij de burgers staan terwijl je genoeg slagkracht hebt. Ik ben bang dat Waalwijk in 2025 te kwetsbaar wordt in de huidige omvang."

Waalwijk, Heusden e.o.