Volledig scherm
© Piet den Blanken / Hollandse Hoogte

Trillende benen over afbeelden Grondwet in Waalwijk

WAALWIJK - Het leek een onschuldig plan van GroenLinksaf om artikel 1 van de Grondwet zichtbaar te maken in het stadhuis van Waalwijk. Net zoals in de Tweede Kamer, waar de tekst op de trappen staat. Maar het resulteerde in een raadslid dat met trillende benen haar plan verdedigde, een burgemeester die zich vergiste, een flinke dosis kritiek over en weer en het idee dat uiteindelijk door de meerderheid werd afgeschoten.

Omdat de discussies zijn verhard en discriminatie volgens oppositiepartij GroenLinksaf ook in Waalwijk voorkomt, wil de partij artikel 1 van de Grondwet zichtbaar maken in het stadhuis. Daarin staat dat discriminatie op basis van godsdienst, geslacht, ras of op welke grond dan ook, niet is toegestaan.

Weerstand
Het is volgens GroenLinksaf ook de verantwoordelijkheid van Waalwijk om inwoners daarvan bewust maken. ‘Een prima plan’, was de eerste reactie van burgemeester Nol Kleijngeld, die toen nog niet doorhad wat voor emoties het opriep. Maar Waalwijk is niet zoals Deventer, Zutphen en Zeist waar een soortgelijk idee wél enthousiast werd gesteund. In Waalwijk kwam er juist weerstand, veel weerstand.

Waalwijk, Heusden e.o.