Volledig scherm
De rechtbank in Breda. © BD

Twee ton boete geëist tegen mestbedrijf Waalwijk waar twee mensen onder muur werden bedolven

UPDATEBREDA/WAALWIJK - Tegen het meststoffenbedrijf waar in september in de Waalwijkse vestiging 2014 twee doden vielen door een instortende muur is voor de rechtbank in Breda 200.000 euro boete geëist. 

De eigenaar van het bedrijf, een 52-jarige man die in België woont, is volgens het OM ook schuldig. Hij hoorde 3 maanden voorwaardelijke celstraf eisen. Ook vindt de officier van justitie dat hij 180 uur werkstraf moet krijgen. De officier vindt bovendien dat hij de nabestaanden 20.000 schadevergoeding moet betalen. 

Het incident gebeurde in Waalwijk, maar het bedrijf is daar niet meer gevestigd. Een aantal vestigingen is samengevoegd in Moerdijk. Officier van justitie Koopmans wilde overigens niet spreken van een bedrijfsongeval. ,,Een ongeval verwijst naar een onvoorziene gebeurtenis zonder aanwijsbare oorzaak. Dit was een veiligheidsmisdrijf. 

Emoties

De slachtoffers waren de 54-jarige Jan Verbeek uit Waalwijk en de 22-jarige Geert den Dekker uit Andel.  De nabestaanden legden tijdens de zitting, waar ze drie jaar op hebben moeten wachten, emotionele verklaringen af. De vader van Geert den Dekker was teleurgesteld in het gebrek aan medeleven van de directeur. ,,We hadden op zijn minst de vraag verwacht of hij iets voor ons zou kunnen betekenen." Voor de moeder van Jan Verbeek was de dood van haar zoon de tweede ramp in korte tijd. Anderhalf jaar eerder was haar andere zoon plotseling overleden. 

Advocaat Rob van der Hoeven zei ter verdediging van de eigenaar dat niemand bij het bedrijf zich bewust was van de risico's van de muur die bezweken is. ,,Niemands leven is bewust op het spel gezet." Hij vroeg om alle straffen voorwaardelijk op te leggen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement