Volledig scherm
Özlem Sahin, Davy van der Schoot en Daisy Momotenko volgen tweetalig onderwijs op het Dr. Mollercollege © Beeld Werkt

Tweetalig onderwijs op Dr. Mollercollege Waalwijk steeds populairder

WAALWIJK - Bijna de helft van de nieuwe leerlingen op het Waalwijkse Dr. Mollercollege kiest inmiddels voor tweetalig onderwijs (tto). De motivatie komt vanuit de kinderen zelf, meent de school. ,,Kinderen kunnen heel goed aangeven wat ze wel en wat ze niet willen.”

 Van de eerstejaars volgt inmiddels 47 procent tto. Een keuze die in principe al in groep acht wordt gemaakt. ,,Leerlingen op het tto krijgen twintig uur per week les in het Engels tegenover drie in het reguliere onderwijs. Dat haal je niet zomaar in”, stelt coördinator Julia Levy.

Het is vroeg die keuze te maken. Niettemin kiezen veel kinderen er al bewust voor. Of dat niet te veel wordt gestuurd door ambitieuze ouders? ,,Natuurlijk zijn er ook ouders die de voordelen zien van tto, maar we kijken naar de intrinsieke motivatie van de leerling. Bij de voorlichtingsavonden zijn proeflessen in het Engels te volgen. zodat leerlingen het een keer meemaken om bijvoorbeeld biologie in het Engels te krijgen”, geeft coördinator van het tto-programma in de bovenbouw Frank den Braven aan.

Leerlingen van tto maken meerdere trips naar het buitenland. De eerstejaars gaan naar Engeland, er zijn uitwisselingen met Ierland en Estland en vwo 5 gaat naar Amerika. Ook van de docenten wordt meer gevraagd, zij moeten een speciale cursus volgen om in het Engels les te mogen geven. ,,We kunnen dit alleen doen dankzij ons topteam, want lesgeven op tto gaat gepaard met een stuk meer lessen en trainingen", geeft directielid Rosanne Melfor aan.  

Waalwijk, Heusden e.o.