Volledig scherm
Tycho van Daelen (15) debatteert het best van alle derdeklassers uit de Langstraat.

Tycho van Daelen (15) debatteert het best van alle derdeklassers uit de Langstraat

WAALWIJK - Debatteren over armoede en schuld om het taboe daaromheen te doorbreken. Dat was het doel van het debat dat werd gehouden voor alle derdeklassers uit De Langstraat deze maandag. Tycho van Daelen van het Willem van Oranje College uit Waalwijk won met zijn ijzersterke argumentatie de DebatBattle.

Het lijkt wel of Sporthal De Slagen is omgebouwd tot een televisiestudio. De lijnen op het veld maken plaats voor een podium, twee grote televisieschermen en 1300 derdeklassers. In het kader van de Week van het Geld organiseert Rabobank De Langstraat, Jongerencentrum De Tavenu, gemeente Heusden, Waalwijk, Loon op Zand en alle zeven middelbare scholen uit De Langstraat een DebatBattle met het thema Niet alleen jouw schuld.

Vooraf aan alle stellingen werd een kort introfilmpje vertoond en na het debat konden de leerlingen met hun telefoon stemmen. Per stelling werd er een winnaar gekozen, die door mocht naar het einddebat.

Complimenten

Tijdens de finale bleek Tycho van Daelen (15) van Het Willem van Oranje de grote winnaar. Volgens de jury debatteerde hij heel goed, waarvoor hij veel complimenten kreeg. ,,Het was spannend, maar heel leuk”, vertelt de kersverse winnaar. ,,Ik hoopte dat het een respectvolle discussie zou worden en dat was ook zo. Vorige week hebben we alle debatkandidaten al ontmoet, de stellingen doorgenomen en kregen we bijvoorbeeld uitleg over wat een consensus is.” Voor Tycho niet geheel onbekend, aangezien hij al een klein beetje ervaring heeft. ,,Aan de eettafel forceer ik mijn ouders weleens tot een debat, maar daarin is het soms nog weleens moeilijk een consensus te vinden en wordt het soms een ellenlange discussie.”

Dapper

Chantal Deken van de Stichting Discussiëren Kun Je Leren leidde het debat. Over de winnaar spreekt ze vol lof. ,,Tycho was zo goed. Ik vond hem super dapper omdat hij soms een impopulaire uitspraak deed, waar het publiek op reageerde. Hij trok zich daar niets van aan en stond echt voor zijn eigen argumenten.” Als Tycho voorbij komt lopen tikt ze hem nog gauw aan en zegt: “Held! Wat ben je een talent.”

Zelf ambieert de jonge debatteerder een carrière in de politiek. ,,Ik zou dan graag bij een rechte partij gaan. Op dit moment ben ik nog niet heel actief in de politiek. 21 maart mag ik helaas nog niet stemmen. Tijdens de eerstvolgende landelijke verkiezingen ben ik net twee weken achttien. Dan ga ik zeker naar de stembus.”

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement