Volledig scherm
© Thinkstock

Uitbreiding van de fietsenstalling aan Vredesplein in Waalwijk

WAALWIJK - De fietsenstalling op het Vredesplein in Waalwijk wordt met ruim 100 plaatsen uitgebreid. De gemeenteraad lijkt unaniem in te stemmen om hiervoor 50.000 euro beschikbaar te stellen. Eerder was al bekend dat de fietsenstalling acht fietskluizen krijgt. Die kluizen kunnen worden geopend met de ov-chipkaart als die tenminste is voorzien van een ov-fietsabonnement.

De uitbreiding moet voor het nieuwe schooljaar zijn gerealiseerd. Volgens wethouder Jan van Groos is de uitbreiding geen overbodige luxe.

Dat komt mede door het succes van buslijn 300. Deze snelle busverbinding tussen Tilburg, Waalwijk en Den Bosch is zo populair dat de fietsenstalling uit hun voegen barsten. „Maar ook de aanpassing van de studiefinanciering waardoor studenten langer thuis blijven wonen en meer gebruik maken van het openbaar vervoer, leidt tot extra fietsen", zegt Van Groos. Het is niet de eerste keer dat de fietsenstalling wordt uitgebreid.

Fietsbeugels
4 jaar geleden werd de capaciteit met honderd plekken vergroot. Een groenstrook achter theater De Leest werd onder meer ingeruild voor fietsbeugels. Hoewel deze oplossingen volgens Van Groos niet ideaal zijn, blijven de fietsbeugels voorlopig wél staan. „Vanaf het nieuwe schooljaar weten we of die beugels nog veelvuldig worden gebruikt." Wel is duidelijk dat de fietsenstalling nu tegen zijn maximale grootte aan zit; een nog verdere uitbreiding zal een lastig verhaal worden.

Van Groos: „Meer ruimte is er niet op het plein te vinden.” Van de 50.000 euro die de uitbreiding nu kost, zal de gemeente naar verwachting de helft vergoed krijgen door het samenwerkingsverband Hart van Brabant.

Waalwijk, Heusden e.o.