Volledig scherm
De olympische droom van de sporter is uiteengespat, laat het management van Yuri van Gelder weten. © ANP Beeldbank

Vader Yuri van Gelder: 'Het is een storm in een glas water'

* UPDATE 19.39 uur * DEN BOSCH/WAALWIJK - Simon van Gelder, de vader van topturner Yuri, vindt het onterecht dat zijn zoon is weggestuurd van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. ,,Het is een storm in een glas water. Het is onterecht. Dat vind ik, en dat vindt Yuri ook."

De leiding van de Nederlandse Olympische ploeg stuurde Van Gelder naar huis toen bekend werd dat de turner dit weekeinde alcohol heeft gedronken. Maar in de regels van NOC*NSF staat niets over verbod op een pilsje. Tineke van Gelder, de moeder van topturner Yuri, was erg geschrokken van het nieuws dat haar zoon is weggestuurd van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat zei ze dinsdagochtend tegen het Brabants Dagblad. Ze wist op dat moment nog niet waar haar zoon was en had hem nog niet gesproken.

Yuri kwam dinsdagmiddag rond 12.00 uur aan op Schiphol. Hij is daar niet gezien, maar andere passagiers hebben bevestigd dat hij in het vliegtuig zat. Yuri van Gelder is nu thuis. Volgens zijn management is turner Yuri van Gelder ,,enorm aangeslagen en kapot''. Dat liet Orlando van den Bosch van Zeloo Sports dinsdag weten aan het ANP.

Uiteengespat
De olympische droom van turner Yuri van Gelder is hard uiteen gespat. Dat schrijft het management van de topturner uit Waalwijk dinsdag op de site van Yuri van Gelder. Van Gelder heeft zijn overtredingen erkend. Wat zich in de betreffende nacht van zaterdag op zondag precies heeft afgespeeld, is onduidelijk.

Zeker is dat Van Gelder pas in de vroege ochtenduren in het Olympisch park terugkeerde. Maar er wordt ook gezegd dat Van Gelder rokend en drinkend is aangetroffen in het Holland Heineken Huis. In 2012 mocht Van Gelder ook al niet meedoen nadat hij een schorsing wegens cocaïnegebruik had uitgezeten. Nu hij eindelijk mocht deelnemen en zich geplaatst had voor de finale verspeelde de Waalwijker een kans op een medaille door een nachtje stappen.

Verwerken
De turner kan en wil nog niet reageren op de situatie, zo valt te lezen op zijn website. ,,Hij wil de gebeurtenissen in besloten omgeving eerst verwerken en zal daarna met een statement naar buiten treden. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog onduidelijk", zegt het management.

Normen en waarden
De beslissing Van Gelder naar huis te sturen is genomen op voorspraak van de leiding van de turnploeg. In een officiële verklaring wordt gesteld dat hij de 'normen en waarden op grove wijze heeft geschonden'. ,,Yuri heeft er zo lang over gedaan om hier te komen, maar kan het helaas niet afmaken'', aldus Hans Gootjes technisch directeur van de turnbond, die zegt ook tot de beslissing te zijn gekomen om te voorkomen dat de prestaties van de andere turners onder Van Gelders gedrag zouden gaan lijden.

Maar in de regels die NOC*NSF heeft opgesteld voor topsporters, staat nergens vermeld dat het drinken van een biertje verboden is. Wel staat er dat een topsporter zich dient te gedragen zoals 'van een goed lid van TeamNL verwacht mag worden'. Daarbij wordt verwezen naar de Code of Ethics van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Goed voorbereid
Ook in de gedragscode van het IOC wordt niet expliciet gezegd dat het drinken van alcohol verboden is. Wel wordt er op gewezen dat deelnemers zich behoorlijk dienen te gedragen, zodat ze anderen niet lastigvallen. Maar ook anderen fysiek of mentaal leed berokkenen is strijdig met de gedragscode van het IOC. Ook dienen atleten er voor te zorgen dat alle deelnemers zich geestelijk en lichamelijk goed kunnen voorbereiden op hun wedstrijden.

Lees meer over de Olympische Spelen op bd.nl/rio2016.

Waalwijk, Heusden e.o.