Volledig scherm
Bij meerdere mensen werd aangebeld om ze te wijzen op open deuren of ramen. © Hetty Dekkers

Veel open poorten, veel witte voetjes in Waalwijk en Waspik

* UPDATE 14.58 uur * WAALWIJK/WASPIK - Zo’n 150 deelnemers aan de wittevoetjesactie trokken woensdagavond door Waalwijk en Waspik om bewoners te wijzen op inbraakgevoelige punten. “Ze letten op ramen die wagenwijd open staan, poorten en schuurtjes die niet op slot zijn”, aldus wijkagent en coördinator Werner Zopfi. “Signaleren ze iets, dan schuiven ze een wit papieren voetje onder de poort door en bellen even aan om te vertellen wat de bedoeling is van de actie. Het aantal inbraken in Waalwijk is momenteel heel laag, maar dat willen we graag zo houden."

De papieren voetjes staan symbool voor de voetafdruk van een inbreker. Toch gaan de deelnemers minder ver dan een mogelijke dief. “We instrueren iedereen om nooit het erf te betreden”, benadrukt Zopfi. “We wijzen bewoners alleen op inbraakgevoelige punten, of ze er iets mee doen, is hun eigen verantwoordelijkheid.”

Regi Kooi (51) is lid van het buurtpreventieteam Ouw Bork. Samen met onder meer een boa trekt ze de straten van Baardwijk in. In de dammetjes achter de huizen voelt ze aan poorten, garages en schuurdeuren. Binnen een uurtje heeft haar team al aan menig voordeur aangebeld. “Ik doe vaker mee aan de voetjesactie”, zegt Kooi. “Zelf vind ik het in de winter meer nut hebben dan nu, op zo’n warme zomeravond. ’s Winters let je meer op verlichting, open gordijnen enzo. Nu zitten de mensen vaak in hun tuin, dan doe ik zelf ook niet altijd de poort op slot.”

Loon op Zand, Dongen en Rijen
Ook in Loon op Zand, Dongen en Rijen trokken wijkagenten samen met woningbouwvereniging Casade, Contour de Twern, gemeenten, BOA's, vrijwillige politie, buurtpreventieteams, wijkraden en andere vrijwilligers de wijken in om mensen bewust te maken van de kans op een inbraak.

Resultaten

In de gemeente Waalwijk zijn 152 voetjes uitgedeeld. In de gemeente Loon op Zand kregen 60 bewoners een voetje. In Dongen en Rijen zijn 60 voetjes uitgedeeld. In totaal is met 31 verschillende groepen samengewerkt.

Waalwijk, Heusden e.o.