Volledig scherm
© Thinkstock

Verder onderzoek naar stankoverlast Waalwijk

WAALWIJK - Er wordt nieuw onderzoek gedaan naar de stankoverlast in Waalwijk. De Omgevingsdienst Midden- en West Brabant gaat onderzoek doen naar wat aanvaardbare stankhinder is. Sinds 2010 klaagden tientallen bewoners over een penetrante vleesachtige geur die bij noorderwind in Waalwijk te ruiken is.

Vorig jaar plaatste de gemeente voor vier maanden diverse geurdetectoren om de bron van de stank te vinden. In totaal kwamen er 93 klachten binnen, waarvan 53 konden worden gekoppeld aan drie ondernemingen: Jonker Petfood, Van Gorp Diervoeders en in mindere mate Henningsen. Maar volgens de gemeente zijn er op dat moment geen wettelijke overtredingen geconstateerd.

Wettelijke regels
Een vervolgonderzoek met de geurdetectoren komt er niet, dat is voor de gemeente te duur (circa 50.000 euro). Maar de gemeente neemt de klachten wel zo serieus dat er iets moet gebeuren. Daarom gaat de Omgevingsdienst ermee aan de slag. Ze gaan bekijken of de overlast daadwerkelijk binnen de wettelijke regels blijft. De resultaten komen nog dit jaar.

De geur is volgens diverse inwoners bij tijd en wijle ondraaglijk. Er zouden barbecuefeestjes om zijn afgelast en sommige buurtbewoners houden deuren en ramen dicht. ,,Je ruikt het soms weken niet en dan komt het ineens in een walm op je af", zei een inwoner vorig jaar nog tegen deze krant. ,,Ook binnen ruik ik het, zelfs tijdens het koken."

Waalwijk, Heusden e.o.